In de jaren 90 zat Mevan als klein meisje in een asielzoekerscentrum in Zwolle. Nu deed ze een bijzondere oproep op Twitter. Ze zocht de man die haar een fiets gaf op haar 5de verjaardag. Social media stelde niet teleur: de man is inmiddels gevonden.

Omdat ze als vluchtelingenmeisje nooit cadeaus kreeg, maakte het gebaar grote indruk op de destijds 5-jarige Mevan Babakar. Daarom wilde ze de man, die toen in het asielzoekerscentrum werkte, na meer dan 20 jaar persoonlijk bedanken.

'Mijn 5-jarige hart ontplofte van geluk'

Ze reisde ervoor terug naar Zwolle en probeerde in de bibliotheek gegevens van de man te achterhalen. Dat bleek niet mogelijk. Daarom plaatste de Koerdisch-Britse Mevan een foto van de man uit die tijd op Twitter, met daarbij een oproep om haar te helpen hem te vinden. "Mijn 5-jarige hart ontplofte van geluk. Nu wil ik gewoon zijn naam weten. Iemand?"

Dagblad De Stentor en RTV Oost hielpen haar een handje met haar oproep. De Stentor zette zelfs een Engelstalig artikel online in de hoop de man te kunnen vinden.

3000 retweets

En inmiddels is er goed nieuws, want de man is na meer dan 3000 retweets opgespoord. "Ik wist dat het internet fantastisch was, maar dit slaat alles", tweet Mevan nu.

Het vinden van de man was niet het enige dat de zoektocht opleverde. Mevan kreeg ook meerdere berichten van anderen die destijds in het asielzoekerscentrum zaten. "Andere vluchtelingen namen contact met me op en vertelden dat de man en zijn vrouw hen ook hebben geholpen. Hun vriendelijkheid heeft zoveel voor mensen gedaan." Vandaag ontmoet Mevan de man, om hem na 24 jaar alsnog voor het gulle cadeau te bedanken.