Martin heeft een baan, een auto, een gezin, maar ook een loonbeslag. Dat betekent dat een schuldeiser voor een deel beslag heeft gelegd op zijn salaris. En Martin is niet alleen. Naar schatting krijgen jaarlijks 500.000 mensen te maken met een loonbeslag. Ron Steenkuijl, directielid bij ADG Dienstengroep, werkgever van meer dan 35.000 mensen, ontwikkelde een app die mensen met schulden koppelt aan iemand die ze helpt de financiën weer op orde te krijgen, een buddy. En niemand minder dan voormalig minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem doet hier aan mee.

“Eerst dacht ik dat het een grap was, dat er misschien sprake was van een dubbelganger. Toen bleek dat het ging om de echte Jeroen Dijsselbloem vond ik dat wel fantastisch.” Martin werkt als HR-manager bij schoonmaakbedrijf Asito, onderdeel van ADG Dienstengroep. Na een conflict met de belastingdienst kreeg hij een schuld. Door gebruik te maken van de app, fiKks genaamd, hoopt hij dat hij hier snel van af is. Jeroen Dijsselbloem is zijn buddy. Via de telefoon hebben ze contact. In de app vult Martin zijn inkomsten en uitgaven in en de buddy kijkt mee of alles klopt. Dijsselbloem: “De app is behulpzaam omdat het een huishoudboekje is. En ik kijk dan met een schuin oog mee. De vraag is hoe je inkomsten en uitgaven bij elkaar kan brengen. Idealiter gebeurt dat door meer te verdienen. Soms moet je ook bezuinigen.” 

'Het kan iedereen gebeuren'

Ron Steenkuijl ontwikkelde de app vanuit de gedachte dat je er als ondernemer niet alleen op uit moet zijn om winst te maken: “Je bent er met elkaar voor om te zorgen dat je de samenleving beter kan laten draaien. En dan hoort arbeid daarbij. Daar zit loon aan vast. En het blijkt dus dat loonbeslagen plaatsvinden, veel te vaak.” Bij ADG Dienstengroep wordt er jaarlijks bij 5000 werknemers beslag op het loon gelegd. Steenkuijl: “Het kan iedereen gebeuren. Als 20% van de huishoudens schulden heeft, is er iets mis in de samenleving.”

De app is gratis en voor iedereen beschikbaar. ADG Dienstengroep financierde het project zelf. Het aanpakken van schulden is onderdeel van een groter ideaal van Steenkuijl. Met zijn initiatief ‘de Wil’ wil hij meer ondernemers stimuleren een bijdrage te leveren aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.