Maffiabaas Salvatore Riina is in een gevangenis in Parma op 87-jarige leeftijd overleden aan nierkanker en hartproblemen. Talloze maffia-rivalen, maar ook politiemensen, aanklagers en zelfs twee rechters en een generaal lieten op bevel van ‘Toto’ Riina het leven.

De gevreesde maffiabaas, vanwege zijn gewelddadige aard ‘het beest’ genoemd, was 25 jaar lang de meest gezochte crimineel van Italië, tot hij in 1993 werd gearresteerd na een tip van een informant. Na de extreem gewelddadige aanslagen op de rechters Falcone en Borsellino in 1992 keerde de Italiaanse bevolking zich massaal tegen de maffia en gingen ook in Sicilië duizenden mensen de straat op om te demonstreren tegen het schrikbewind van de georganiseerde misdaad. Riina werd in Palermo aangehouden terwijl hij met zijn auto voor een stoplicht stond te wachten. 

Baas der bazen

Riina was sinds de jaren ’60 een belangrijke figuur in de maffiafamilie in het Siciliaanse Corleone en bouwde samen met Bernardo Provenzano de ‘Corleonesi’ op tot een van de machtigste maffia-organisaties ter wereld. Begin jaren ’70 nam hij na arrestatie van kopman Luciano Leggio de leiding op zich en werd hij ‘Il capo dei capi, ofwel ‘baas der bazen’. Riina bond de strijd aan met rivaliserende maffiafamilies om de totale controle van de heroïnehandel te krijgen. Eind jaren zeventig opende hij de aanval op rechters, aanklagers en politiemensen. Begin jaren tachtig escaleerde de strijd met andere maffiafamilies en werden honderden rivalen gedood, waarbij hun families niet werden ontzien. 

Na zijn arrestatie werd Riina vastgehouden in een maximaal beveiligde gevangenis, en mocht hij alleen beperkt contact met de buitenwereld onderhouden. Dit om te voorkomen dat hij zijn activiteiten vanuit de gevangenis zou kunnen voortzetten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.