Ze liep in totaal verwarde toestand over het spoor in Duitsland, dreigde haar ouders meerdere malen met zelfmoord en komt amper nog haar woning uit. Het is het verhaal van de dochter van An. Talloze malen heeft ze gesmeekt bij hulpinstanties om in te grijpen, maar tevergeefs. Professionele hulp blijft uit omdat haar dochter iedere vorm van hulp weigert. Moeder An: “Ik heb haar zien afglijden van een vrolijk meisje, naar de zombie die ze nu is.”

Ze weet het nog als de dag van gisteren, hoe vrolijk en onbekommerd ze was als klein meisje, Zo vertelt moeder An over haar dochter. Om privacyredenen zullen we haar niet bij naam noemen. An: “Het was echt een schat van een kind: heel gezellig, sociaal en een een rits aan vrienden om haar heen.”

Als de dochter van An volwassen wordt slaat dit beeld van het gelukkige kind dramatisch om. Ze vereenzaamt en ervaart een steeds grotere afstand naar de leeftijdsgenoten om haar heen. An: “Ze zag dat al haar vriendinnen een baan, man en kinderen kregen.  Dit wilde zij ook allemaal, maar dat lukte haar niet.”

'Totaal verward op spoor gaan liggen'

Nadat ze op zichzelf is gaan wonen gaat het helemaal mis en belandt ze uiteindelijk zelfs in een psychose. An en haar man proberen aan alle kanten hulp in te schakelen,maar krijgen standaard nul op het request. Het probleem is dat hun dochter niets wil en alle vorm van hulp weigert. An en haar man voelen zich totaal machteloos.

Een paar jaar geleden gaat het echt helemaal fout.  An: “Onze dochter ging in een trein zitten naar Duitsland. Uiteindelijk is ze in Keulen uitgestapt en in totaal verwarde toestand over het spoor gaan lopen. Door de Duitse politie is ze uitendelijk van het spoor geplukt.”

Gedwongen opname in Duitsland

Er volgt een gedwongen opname in een Duitse instelling. Maar na een week wordt ze daar alweer ontslagen.  Want als ze onder de mensen gedraagt ze zich redelijk volgens haar moeder en zo staat ze binnen de kortste keren weer op straat. En "dan begint alle ellende weer van voor af aan", volgens An.

'Obees en alleen maar aan het huilen'

Deze maand nog stuurt haar dochter An en haar man een hele emotionele e-mail. Hierin dreigt zich zelf van het leven te beroven. De politie komt bij haar aan de deur. Maar weer gebeurt er niks, omdat ze niks wil.

En al een psychiatrisch patient niet behandeld wil worden, gebeurt er verder ook niks. Dit tot groot verdriet en wanhoop van haar ouders. An:” Ze is obees, huilt alleen maar en is geen moment meer vrolijk. Ik heb haar zien afglijden van een vrolijk meisje, naar de zombie die ze nu is.”

Lees meer over psychische problemen

info
clock 07-07-2018 14:19

Praten over depressieve gevoelens helpt. 

Via telefoonnummer 113 of de website 113.nl is hulp beschikbaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.