De kwaliteit van het sperma van de westerse man gaat hard achteruit. Ook worden jongens steeds vaker met geslachtsafwijkingen geboren. Vanmiddag komen in Rotterdam vierhonderd artsen bijeen om zich te buigen over waarom het zaad van onze mannen steeds minder wordt.

Pesticiden in water en de chemische stof BPA zijn de boosdoeners volgens uroloog Gert Dohle van het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam. “Deze stofjes stapelen zich op in het vetweefsel van de vrouw en komen via de placenta bij de foetus terecht. Het gevolg is dat de zaadbal minder goed ontwikkelt.”

Bisphenol A

De gevolgen beperken zich niet tot vruchtbaarheidsproblemen bij de man. “De stof BPA, ook wel Bisphenol A, wordt ook geassocieerd met vrouwelijke onvruchtbaarheid,” zegt Majorie van Duursen, toxicoloog aan de Universiteit Utrecht. Maar het is niet alleen giftig voor de reproductiviteit. Naast dat deze stof schadelijk is in de baarmoeder, verhoogt hij ook het risico op borstkanker. 

BPA is in Nederland alomtegenwoordig, vertelt Annelies den Boer van gezondheidsorganisatie Wemos. “We vinden de stof in heel veel producten.” Het zit in verpakkingen van etenswaren, zoals conservenblikjes, en magnetrondoosjes. Door opwarming komt Bisphenol A in ons eten terecht. “De stof zit daardoor in ons lichaam,” zegt Ten Boer.

In enkele landen is de stof BPA om zijn schadelijke effecten verbannen. In Frankrijk is er een algemeen verbod op het gebruik van BPA in voedselverpakkingen. “In Nederland is ook al een belangrijke stap gezet. Het RIVM kwam namelijk in maart met een rapport over de schadelijkheid van BPA.” Bovendien worden zwangere vrouwen tegenwoordig voorgelicht over de gevaren. Maar volgens Van Duursen mag Nederland meer doen. "Wat mij betreft moet Nederland een harder standpunt maken, net zoals Frankrijk al deed.”

In EenVandaag een gesprek met Van Duursen en Den Boer over onze voortplanting, hoe je zelf zo min mogelijk risico loopt en onze vruchtbaarheid in de toekomst

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.