Een halve marathon lopen bij -30, onder het ijs zwemmen of in een ijsbad zitten. Dat Iceman Wim Hof zeer goed tegen kou kan was al duidelijk. Onderzoekers van Maastricht University ontdekten dat dit voor een belangrijk deel komt door zijn speciale ademhalingstechniek.

De onderzoekers stelden Hof en diens tweelingbroer André, ook getraind in de ademhalingstechniek, bloot aan een temperatuur van 13 graden. Uit het experiment blijkt dat de twee hierbij meer warmte produceren dan een normale proefpersoon. De oorzaak: een verhoogde activiteit van hun ademhalingsspieren.  

Niet rillen

‘Bij beiden is een verhoogde opname van glucose in de ademhalingsspieren te zien’, vertelt onderzoeker Wouter van Marken Lichtenbelt: ‘Je ziet nooit zo’n sterke toename bij  andere proefpersonen. De broers gingen ook niet rillen tijdens het onderzoek.’

De koudetraining die Wim volgt lijkt verrassenderwijs geen effect te hebben op het weerstaan van kou. Broer André volgt die niet, maar de broers reageerden hetzelfde op het experiment. Wel vond André de oefening minder comfortabel. Van Marken Lichtenbelt: ‘Wim Hof is in staat zijn ledematen en huid sterk af te koelen. De huidtemperatuur daalt flink. Maar de temperatuur van zijn kern blijft behouden.’

Meer bruin vet

Ook bruin vet in het lichaam speelt een belangrijke rol om het lichaam warm te houden bij kou. De broers hebben meer bruin vet dan leeftijdsgenoten, vertelt Van Marken Lichtenbelt. Maar Wim heeft niet meer dan André: ‘Het is een eeneiige tweeling, waarvan er een geen koudetraining volgt, dus dit lijkt toch meer een kwestie van aanleg dan van de training te zijn’, zegt de onderzoeker. 

De onderzoekers richten zich in hun werk vooral op bruinvet. Het onderzoek moet uiteindelijk bijdragen aan het bestrijden van ziektes als diabetes en obesitas. 

Uitzending The Iceman

EenVandaag maakte eerder een uitzending over ander onderzoek waarbij Wim Hof betrokken is. Hieruit bleek dat hij in staat is zijn immuunsysteem te beïnvloeden. Kijk hieronder de uitzending terug of bekijk de online storytelling die EenVandaag speciaal over dit onderwerp maakte. 

Lees ook