Diabetespatiënten (type 2) hoeven in de toekomst mogelijk geen gebruik te maken van een insulinespuit. Dat blijkt uit een door Amsterdam UMC gecoördineerd onderzoek. Het zou een levensveranderende omslag kunnen zijn voor veel patiënten. 

Een nieuwe behandelmethode waarbij een ballonnetje in de darmen van de patiënt ervoor zorgt dat het slijmvlies wordt weggebrand, zorgt voor een verbetering van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor hoeven patiënten geen insuline mee te spuiten. Een goed bericht voor de ruim 1 miljoen mensen die leiden aan Diabetes type 2.

'Verlichting van het leven'

Diabetespatiënt Jan van Westering is blij met het nieuws. Hij moet zich sinds tien jaar zo’n vijf keer per dag prikken wat resulteert in een buik voor blauwe plekken. "Het is heel erg vervelend. Je leven wordt anders. Als je met vakantie wil moet je altijd je spullen meenemen. Je kunt niet zeggen dat je het een keer niet doet. Deze behandeling zou een geweldige verlichting van het leven zijn."

Een verlichting van het leven. Dat zijn grote woorden voor een behandeling waarvan nu de eerste resultaten bekend zijn. Voor een groep van 70.000 patiënten kan de behandeling levens veranderend zijn.  

Verwachting temperen

Rens Vandeberg, adjunct-directeur en hoofd ‘Kennis en Innovatie’ van het Diabetes Fonds snapt dat patiënten positief zijn, maar wil de verwachtingen graag temperen. "Onderzoekers zijn altijd heel enthousiast over de uitkomst die past bij hun verwachtingen. Maar we moeten daarin wel reëel zijn richting de patiënt."

De voorzichtigheid van Vandeberg is vooral gebaseerd op het traject dat nog volgt op deze eerste resultaten. "Er moet een vervolgonderzoek gedaan worden. Want is het echt zo effectief? Is het veilig? En hoe verhoudt het zich tot andere behandelingen, bijvoorbeeld qua kosten."

Nog een lange weg te gaan

De ervaring leert dat de telefoon na het bericht over een mogelijke nieuwe behandeling roodgloeiend staat. "Patiënten gaan vaak direct bellen. Ze willen het liefst vandaag nog naar de huisarts voor zo’n behandeling." De onderzoekers van Amsterdam UMC laten zelf ook weten dat er nog een lange weg te gaan is. Er hebben vijftig patiënten meegedaan aan het succesvolle onderzoek. Na deze studie volgt een internationaal onderzoek onder het dubbele aantal deelnemers.

Het Diabetes Fonds heeft aan dit specifieke onderzoek geen geld gegeven. De organisatie heeft echter vorige maand naar buiten gebracht dat het 2 miljoen euro gedoneerd heeft aan 20 onderzoeken. De hoeveelheid van onderzoeken laat zien dat vinden van de oorzaak van Diabetes type 2 een lastige zaak is.

Gezonde leefstijl

In 50 tot 80 procent van de gevallen wordt Diabetes type 2 veroorzaakt door leefstijl. De wetenschap staat echter voor een raadsel wat de oorzaak is bij andere gevallen. "Ik ken mensen met een atletisch lichaam die toch type 2 krijgen. Dan staan we voor een raadsel", aldus Rens Vandeberg. Het Diabetes Fonds geeft geld aan onderzoeken die zich richten op de opsporing van het begin van type 2. Daarnaast richt het Fonds zich op de aanpak van leefstijl. "In een voorstadium van Diabetes is het mogelijk om de ziekte om te keren. Dat heeft alles te maken met gezonde voeding, voldoende beweging, maar ook voldoende rust."

Wetenschappers zijn al jaren bezig om Diabetes type 2 te voorkomen en te genezen. Er zijn successen, zo zegt Rens Vandeberg, maar het einde is nog lang niet in zicht. "Het zal helaas nog wel even duren. Dat zit zowel in de behandeling als in het voorkomen van de ziekte. Er ligt ook een boodschap aan de maatschappij: Maak gezonde keuzes."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.