Diabetespatiënten pleiten ervoor dat de glucosesensor in het basispakket komt. Het apparaatje verbetert niet alleen de levenskwaliteit van patiënten, maar verlaagt ook zorgkosten en arbeidsverzuim. Dat zou blijken uit verschillende onderzoeken.

De glucosesensor is een klein doosje als een dikke, vingergrote pleister op de huid geplakt wordt. Op die manier wordt het suikerniveau in het bloed van de patiënt continu bijgehouden. De sensor blijft een week op de bovenarm zitten en kan tegen water.

Meer dan 280 keer per dag gemeten

Patiente Orietta Koster heeft een glucosesensor waardoor haar suikerwaarde meer dan 280 keer per dag gemeten wordt. Volgens de gangbare methode moet zij meerdere keren per dag haar bloed meten door in haar vinger te prikken en een druppel bloed op te vangen. "Wat er tussen de metingen gebeurt met mijn glucosewaarde is onduidelijk. De sensor maakt dat ik continu mijn bloed kan monitoren."

Haar ziekenhuisarts adviseerde haar het gebruik voor tenminste 10 maanden. Daardoor leerde zij de voordelen van de sensor ten opzichte van de meerdere keren bloed prikken. Na 10 maanden wilde ze niet meer terug naar het traditionele bloedprikken en besloot ze het apparaatje zelf te betalen. "Ik wil nooit meer zonder glucosesensor door het leven. Mijn suikerspiegel kan nu niet meer onverwacht dalen. Mijn leven is ingrijpend veranderd."

Lees ook

Duurder, maar effectief

Eglantine Barents pleit namens diabetespatienten in het overleg met het ZorgInstituut al langer voor het vergoeden van de sensor in het basispakket. Volgens Barends zouden ruim 100.000 patiënten in aanmerking kunnen komen voor de sensor.

Maar zij wijst er op dat voorbeelden in het buitenland laten zien dat niet alle diabetëspatienten overstappen van het bloedprikken naar de sensor. De kosten van een glucosesensor variëren van 800 euro per jaar voor simpele versies, tot 4000 euro per jaar voor de duurdere. Dat is beduidend duurder dan de huidige methode. Daardoor kunnen lang niet alle patiënten er één aanschaffen.

Radio-interview: Orietta Koster en Eglantine Barents vertellen over het belang van de glucosesensor voor diabetespatiënten.

Politiek aan zet

Volgens Barends voorkomt de glucosemeter complicaties en ziekenhuisopnames. Daarnaast daalt het arbeidsverzuim van diabetespatiënten met de sensor drastisch. "Mensen die hier over beslissen denken dat een paar vingerprikjes per dag dezelfde kwaliteit hebben als de glucosesensor. Maar dat is niet zo."

De kosten die voor de sensor gemaakt worden verdienen zich terug, zo is de redenering. Er is een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden, die ruim 50.000 keer is getekend. "Het is een schreeuw voor een oplossing", zegt Barends.

In onderstaande video biedt Orietta Koster de petitie aan de Kamer aan:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.