Verijdelde aanslagen en potentiële terroristen die van hun bed worden gelicht. Vrijwel wekelijks doet de politie tijdens anti-terreuracties arrestaties in de Belgische steden. Veel van de arrestanten zijn opgegroeid in wijken rond Brussel en Antwerpen.

Het land staat onder spanning sinds de aanslagen in Brussel. Het terreurniveau staat op ‘3', maar de diensten zijn alert en houden rekening met een aanslag. Zeker nu de ‘Rode Duivels’ het ver lijken te schoppen op het EK en grote groepen mensen samenkomen om de wedstrijden te bekijken. Vanavond speelt het team de kwartfinale tegen Wales.

Hoogspanning

Twee weken geleden rolde de politie in België een terreurcel van veertig personen op die serieuze plannen zou hebben om aanslagen te plegen rond de wedstrijd van het nationale team. De dinsdag erna slaan de diensten groot alarm als een man dreigt zichzelf op te blazen in een Brussels winkelcentrum. Het blijkt te gaan om een verwarde man. In de nacht van vrijdag op zaterdag worden twee mannen gearresteerd die wel serieuze plannen hadden om aanslag te plegen. Een van hen blijkt onlangs terug te zijn gekomen uit Syrië. 

Het laat de paraatheid van de diensten in België zien. Het land kreeg in de nasleep van de aanslagen op de metro in Brussel en het vliegveld Zaventem forse kritiek over zich heen. De aanslagplegers El- Bakraoui waren door een justitiële fout niet gevolgd, Abrini en Krayem hebben ondergedoken gezeten in het Brusselse Molenbeek en de politie lijkt onbestuurbaar vanwege de veelheid aan politieregio’s die onvoldoende samenwerkten.

‘Al Capones’

Er broeit van alles in de Belgische wijken. Khalid el Jafoufi groeide er op en schetste in een opiniestuk in De Standaard hoe hij de pestkoppen van vroeger zag uitgroeien tot geharde criminelen - de ‘Al Capones’ - die de straten van het Antwerpse Borgerhout terroriseerden. Het zijn echter die jongens die nu in Syrië strijden of in naam van IS aanslagen plegen en opeisen via videoboodschappen. 

Onlangs werd een cel van ‘tienerterroristen’ uit de wijk Borgerhout opgerold. Ze wilden een aanslag plegen. Zijn oude buurt komt meer, en meer in het nieuws door de terreurdossiers. Antwerpen blijkt een van de grootste leveranciers van strijders aan IS te zijn. El Jafoufi, voorzitter van de Islamitische studentenvereniging, vindt dat het de wijk zelf moet zijn die ervoor gaat zorgen dat jongeren in de toekomst niet meer radicaliseren. Hij ziet weinig heil in de radicaliseringsprogramma’s en lik-op-stuk beleid die de overheid nu opstart. 

Wat broeit er in de Belgische wijken? Hoe voorkom je dat er ‘home grown’ aanslagplegers worden gekweekt? We spreken erover met Khalid El Jafoufi en Ali Kaddouri, inwoner van Borgerhout. En we praten met minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon over de spanning die het land nu ervaart rond potentiële aanslagplegers die in de Belgische buurten zijn opgegroeid.