Politie en justitie in Amsterdam hebben onvoldoende capaciteit om de top van de georganiseerde misdaad achter slot en grendel te krijgen. Dat zegt scheidend hoofdofficier van justitie Theo Hofstee in een interview met EenVandaag.

“Ons probleem zit vooral in het zicht op de top van de drugshandel. We pakken nu heus meer dan kruimeldieven. We lossen liquidaties op en voorkomen er ook een aantal. Maar de leiders van grote drugsgroepen die vanuit het buitenland opereren, daar komen we helaas onvoldoende aan toe.”

'Capaciteit politie moet omhoog'

Volgens Hofstee zijn er vooral meer rechercheurs nodig om onderzoek te doen naar de goed afgeschermde maffiabazen die vaak vanuit het buitenland drugsorganisatie runnen en beslissen wie er in de onderwereld bij een conflict geliquideerd wordt. “Zij sturen het aan, bepalen kennelijk wat er moet gebeuren als er conflicten zijn over drugspartijen. Het zijn anderen die het uitvoeren, maar deze mensen beslissen vanuit het buitenland wie er geliquideerd moet worden."

In een aantal zaken weten politie en justitie wel om welke kopstukken het gaat. “Maar deze personen schermen zich heel goed af. We moeten daar echt meer sterkte en capaciteit op gaan zetten. Daar moeten gewoon meer mensen voor komen. Al zijn die niet zomaar ergens vandaan te halen.”

Verantwoordelijk voor politie en opsporing

Theo Hofstee begint volgende week als procureur-generaal (PG) bij de landelijke leiding van het Openbaar Ministerie (PAG) in Den Haag. In zijn nieuwe rol is hij direct verantwoordelijk voor politie en (bijzondere) opsporing.

“Als procureur-generaal zal ik, net als mijn collega’s in het verleden al hebben gedaan, het gesprek met de minister hierover aan gaan. Maar ook met de korpsleiding van de Nationale Politie. Hoe wordt de capaciteit daar verdeeld? Zijn er voldoende opgeleide rechercheurs? Dat laatste is ook een belangrijk punt. Misschien is daar winst te halen.”

200 verdachten, 1.000 jaar gevangenisstraf 

Onder leiding van hoofdofficier Hofstee is de afgelopen zeven jaar volop onderzoek gedaan naar de top van de Amsterdamse onderwereld. Het parket in Amsterdam deed in die tijd zo’n 100 onderzoeken op het gebied van zware criminaliteit. Dit heeft geresulteerd in 200 veroordeelde verdachten, bij elkaar opgeteld goed voor 1.000 jaar gevangenisstraf. Theo Hofstee:

“Dat zijn indrukwekkende cijfers. Het gaat hier om zware misdaad: grootschalige handel in cocaïne, wapensmokkel, mensenhandel, liquidaties en het voorkomen van afrekeningen. Strafrecht toepassen heeft dus zin. Maar tegen de top van de georganiseerde misdaad is het heel ingewikkeld een harde strafzaak op te bouwen.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.