Op 22 april 2000 overleed Toon Hermans op 84-jarige leeftijd. Op 17 december zou de beroemde cabaretier 100 jaar geworden zijn. En dat is reden voor Carré om hem een postuum eerbetoon te brengen: "Toon 100 jaar", een voorstelling met artiesten en cabaretiers die Toon Hermans nog gekend hebben of voor wie hij een grote inspiratie was. 

Toon Hermans wordt samen met Wim Sonneveld en Wim Kan beschouwd als de grote komieken van na de Tweede Wereldoorlog. In 1958 had hij zijn eerste televisie-optreden, waar hij ook de onemanshow introduceerde. Tot die tijd traden komieken in Nederland altijd op in een revue.

In de decennia daarna was hij populair in Nederland en Belgie met sketches als ‘Snieklaas’, ‘de ornitholoog’ en ‘screentest’.

Ter ere van 100 jaar Toon Hermans komt er, naast ‘Toon 100 jaar’, ook de documentairereeks '100 jaar Toon Hermans' van de Avrotros. Deze start op 15 december. Op oudjaarsdag volgt het 100 jaar Toon Hermans Gala, dat wordt uitgezonden op NPO 2.

In EenVandaag een interview met cabaretier Freek de Jonge, die meewerkt aan 'Toon 100 jaar'. De Jonge heeft Hermans gekend en ziet hem als een groot inspiratiebron. Ook spreken we regisseur Ronald Klamer van Toon 100 jaar.