Afgelopen zondag overleed kunstenaar Aat Veldhoen op 84-jarige leeftijd. Ruim tien jaar geleden maakte EenVandaag een bijzonder portret van hem en zijn vrouw Hedy D'Ancona.

Veldhoen begon zijn carrière als tekenaar, maar maakte al snel naam als vrij kunstenaar. Zijn ideaal was kunst maken die voor iedereen betaalbaar was. Veldhoen maakte zijn kunst toegankelijk door zijn etsen op grote schaal te maken. Ook fietste hij zelf met zijn bakfiets door Amsterdam om zijn prenten te verkopen. De werken van Aat Veldhoen zijn vrolijk, kleurrijk en een ode aan het leven.

Dubbelportret

In 2005 maakte verslaggever Caroline van den Heuvel het onderstaande dubbelportret van Aat Veldhoen en zijn partner Hedy D'Ancona.

In 2005 maakte EenVandaag dit dubbelportret van kunstenaar Aat Veldhoen en zijn partner Hedy D'Ancona.

Werk verboden door Justitie

Veel van Veldhoens tekeningen en etsen waren bijzonder erotisch van aard. Het ging zelfs zo ver dat Justitie besloot in te grijpen. Het werk van Veldhoen zou te onzedelijk zijn, waardoor Justitie besloot om de openbare verkoop te verbieden.

Dit heeft Veldhoens carrière niet in de weg gestaan. Tijdens zijn hele loopbaan kon hij rekenen op veel aandacht. In 2004 werd Veldhoen getroffen door een herseninfarct, die de rechterkant van zijn lichaam verlamde. Toch bleef hij tot het eind van zijn leven doorwerken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.