Twee mannen die uit het niets in elkaar worden geslagen omdat ze elkaars hand vasthouden. Het overkwam Ronnie en Jasper Vernes-Serwatan afgelopen weekend in Arnhem. Het echtpaar was zaterdag onderweg naar huis na een avondje uit toen ze werden belaagd op de Nelson Mandelabrug.  

Volgens de politie zou het gaan om een groep van zes tot acht jongeren. Inmiddels zijn twee jongens opgepakt, een van veertien jaar oud en een ander van twintig. Daarnaast maakte een woordvoerder van de politie maandagmiddag bekend dat nog vier verdachten zich hebben gemeld. Het gaat om drie jongens van zestien jaar en een jongen van veertien. 

Het voorval in Arnhem zorgt opnieuw voor veel discussie over homohaat in Nederland. Zo heeft het COC, de belangenorganisatie voor LGBT’ers, een dringende oproep gedaan aan informateur Schippers omdat zij zich ernstige zorgen maken over toenemend geweld tegen homo’s en lesbiennes.

Brief aan Schippers

In de brief aan Schippers stellen zij dat politie en justitie meer prioriteit moet geven aan de bestrijding van dit soort geweld. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er in 2015 in totaal 1574 keer aangifte werd gedaan van discriminatie en geweld tegen homo’s, en dat hier uiteindelijk slechts 9 veroordelingen uit voort kwamen. In EenVandaag legt advocaat Sidney Smeets hoe het komt dat het maar tot zo weinig veroordelingen komt. 

Ook spreken we met Mario Luchjenbroers, zelf slachtoffer van homogeweld, over de impact van dit soort mishandelingen. Mario en zijn vriend werden afgelopen januari in elkaar geslagen tijdens een avondje stappen in Coevoerden.  

update
clock 03-04-2017 18:56

Reactie burgemeester Van der Laan (Amsterdam)

"Als ergens het woord afschuwelijk op van toepassing is, is het op hetgeen hier zaterdagnacht in Arnhem is gebeurd. Arnhem is een diverse en tolerante stad.  Elke keer als iets dergelijks gebeurt denk ik: het is 2017, het zal nu toch wel een keer over zijn. Maar dat is het niet en we moeten aandacht blijven vragen voor diversiteit. Vanmiddag heb ik een bezoek gebracht aan de betrokkenen om ons medeleven te brengen en de blijk te geven van de afschuw die bij ons bestaat."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.