Twee mannen die uit het niets in elkaar worden geslagen omdat ze elkaars hand vasthouden. Het overkwam Ronnie en Jasper Vernes-Serwatan afgelopen weekend in Arnhem. Het echtpaar was zaterdag onderweg naar huis na een avondje uit toen ze werden belaagd op de Nelson Mandelabrug.  

Volgens de politie zou het gaan om een groep van zes tot acht jongeren. Inmiddels zijn twee jongens opgepakt, een van veertien jaar oud en een ander van twintig. Daarnaast maakte een woordvoerder van de politie maandagmiddag bekend dat nog vier verdachten zich hebben gemeld. Het gaat om drie jongens van zestien jaar en een jongen van veertien. 

Het voorval in Arnhem zorgt opnieuw voor veel discussie over homohaat in Nederland. Zo heeft het COC, de belangenorganisatie voor LGBT’ers, een dringende oproep gedaan aan informateur Schippers omdat zij zich ernstige zorgen maken over toenemend geweld tegen homo’s en lesbiennes.

Brief aan Schippers

In de brief aan Schippers stellen zij dat politie en justitie meer prioriteit moet geven aan de bestrijding van dit soort geweld. Uit de meest recente cijfers blijkt dat er in 2015 in totaal 1574 keer aangifte werd gedaan van discriminatie en geweld tegen homo’s, en dat hier uiteindelijk slechts 9 veroordelingen uit voort kwamen. In EenVandaag legt advocaat Sidney Smeets hoe het komt dat het maar tot zo weinig veroordelingen komt. 

Ook spreken we met Mario Luchjenbroers, zelf slachtoffer van homogeweld, over de impact van dit soort mishandelingen. Mario en zijn vriend werden afgelopen januari in elkaar geslagen tijdens een avondje stappen in Coevoerden.