Het geweldsincident van afgelopen weekend waarbij twee mannen in Arnhem inelkaar geslagen werden omdat ze hand in hand liepen, houdt de gemoederen flink bezig. Vanochtend was er vooral veel verbazing over de voorpagina van de Volkskrant, waar niet dít nieuws op stond, maar de kop: ‘Homo-ontmoetingsplek doorn in oog gemeenten’.

Dat werd toch op z’n minst een ongelukkige keuze gevonden. Een tweet van Alexander Pechtold waarin hij hand in hand over het Binnenhof loopt met mede-onderhandelaar Wouter Koolmees wordt veel gedeeld. Hij plaatste de foto naar aanleiding van een oproep van Barbara Barend om hand in hand te lopen en daar een foto van te plaatsen op social media vandaag.

Op sociale media werd veel gediscussieerd over de afkomst van de daders. Volgens verschillende bronnen zouden zij van Marokkaanse afkomst zijn. Hier en daar werd toen een bericht van het Algemeen Dagblad uit 2014 naar boven gehaald met de strekking: geweld tegen homo's en lesbiennes is vooral afkomstig van blanke, autochtone mannen. Het AD concludeerde dat weer op basis van een rapport van de Nationale Politie.

Maar het NRC reageerde daar destijds op met een factcheck en concludeerde dat als je de cijfers in perspectief zet, dat je dan wel degelijk kunt concluderen dat Marokkaanse jongens zijn oververtegenwoordigd.

Hoe dan ook, aan de #allemannenhandinhand-actie doet Kees van der Staaij van de SGP in ieder geval niet mee, twitterde hij:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.