Brainport Eindhoven: één van de slimste regio's van de wereld. Met grote bedrijven als ASML en Philips, waar meer dan 400.000 mensen werken en waar vele innoverende start-ups floreren. Toch profiteert niet iedereen daar van. Eindhoven heeft de hoogste armoedecijfers van de provincie en kent een grote groep werkloze jongeren; meer dan 850 van hen zitten in de bijstand.

EenVandaag gaat 'lokaal': tot aan de gemeenteraadsverkiezingen kijken we naar thema’s waar het plaatselijk écht om gaat. Verslaggever Roos Oosterbaan is een week lang in Eindhoven en spreekt deze week inwoners en betrokkenen over de kloof tussen de innovatieve en de minder bedeelde kant van de stad.

Aflevering 1

In de eerste aflevering een gesprek met Heico Sandee van de start-up Smart Robotic, een uitzendbureau voor robots. Maken zijn robots het straks onmogelijk voor bewoners, van bijvoorbeeld de wijk Woensel, om nog laaggeschoold werk te vinden? 

Aflevering 2  

Het lukt Mounir van 18 maar niet om een baan te vinden. Alle sollicitatiebrieven ten spijt. Hightechbedrijf ASML heeft tegelijkertijd de grootste moeite om honderden openstaande vacatures te vullen. Missen laaggeschoolde jongeren de aansluiting met de florerende economie van Brainport? 

Aflevering 3

Brainport Eindhoven zet als een van de slimste regio’s van de wereld ook zijn stempel op het basisonderwijs. Er zijn bijvoorbeeld zogenaamde Brainport-scholen. ‘t Slingertouw is daar een van. Leerkracht Ruud Slaats vertelt wat dat precies inhoudt.

Aflevering 4

Brainport Eindhoven huisvest grote bedrijven als ASML, Philips en VDL die ieder jaar een hogere miljardenomzet hebben. Tegelijk kent Eindhoven de hoogste armoedecijfers van de provincie. Zo'n vijfduizend huishoudens leven onder de armoedegrens. Roos Oosterbaan gaat in gesprek over deze kloof met hulpverleners en de mensen in de lokale kringloop. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.