Bij zijn aantreden beloofde hij hervormingen en meer democratie. De grote vraag is of de huidige koning van Marokko Mohammed VI dit heeft waargemaakt. Kan en wil hij het land tot een constitutionele monarchie omvormen? Hoe populair zijn de koning en de monarchie in Marokko? Op 25 november zijn er parlementsverkiezingen in het land.

Onder zijn vader Hassan II was Marokko een harde rechtse dictatuur, met arrestaties en martelingen van politieke tegenstanders. Het bewind intimideerde ook politieke tegenstanders in andere landen. Maar wat heeft zijn zoon, die sinds 1999 aan de macht is, gedaan aan de corruptiebestrijding, vrouwenrechten en het toestaan van politieke vrijheid? Kan en wil hij de werkloosheid onder jongeren aanpakken?

Sinds 20 februari, het begin van de Arabische Lente, vinden er demonstraties plaats voor een meer democratische grondwet, voor meer vrijheid en tegen corruptie. Wat voor effect heeft de beweging op de totstandkoming van de nieuwe grondwet en de parlementsverkiezingen?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.