Als hoogtepunt van dé extravagante uitgaansscene wordt snel gedacht aan de wilde clubs in Amsterdam en Rotterdam van de jaren 80 en 90. Maar: dat extravagante, rafelige uitgaan maakt een comeback, voorspelt de Rotterdamse uitgaansgoeroe Ted Langenbach.

Onlangs heropende Langenbach zijn club The Now & Wow. In de beruchte jaren 80 en 90 maakte hij furore met die club. Als tegenhanger in Amsterdam had je de Roxy. Clubeigenaar en partygoeroe Ted Langenbach maakte die tijd in al haar glorie mee. "Het begon bij illegale housefeesten en dat groeide uit tot een omvangrijk extravagant uitgaansleven."

Festivalisering

Het extravagante clubleven zakte eind jaren 90 in. Langenbach ziet dat het geplande en 'rationele' uitgaan daar voor in de plaats kwam: een hardwerkende jonge generatie die gezond leeft en het uitgaan zorgvuldig inplant.

"Dat heeft voor 'festivalisering' van het uitgaan gezorgd, die de zogenoemde hockeyhipsters op de wenken bedient", zegt Langenbach. Wat hem betreft is het uitgaan strakker en braver geworden en zijn de rafelrandjes er een beetje vanaf.

Hybride feesten

Langenbach vindt dat er is niets mis met de aanwas van festivals, maar hij merkt dat er weer behoefte ontstaat aan een 24 uurs-uitgaanscultuur en feesten in clubs in plaats van op festivalterreinen. "Er ontstaat een hybride samenleving. Nieuwe internationale gebruikers van hippe steden vieren de vrijheid, het absurdisme en de kwaliteit van cultuur en uitgaan."

Langenbach ziet dat een jonge generatie bewust steden kiest om in te wonen, te creëren en te recreëren. "Die steden blijven vitaal door internationale vrijdenkers die elke week willen dansen. Hippe meisjes, homo's en freeminders uit China, Mexico, Korea of Azerbeidzjan."

Als De Optimist bij Radio EenVandaag vertelt Ted Langenbach waarom een rafelrandje zo belangrijk is voor het uitgaansleven.

Party People

Maar: oude én nieuwe tijden herleven in het Rotterdamse uitgaansleven. Dat is ook te zien op de expositie 'Party People' in het Rotterdam Museum: een ode aan de feestcultuur van de Havenstad, die door Langenbach werd gecureerd. "Een nieuwe generatie is weer geïnspireerd door de jaren 90. Vinyl is weer helemaal terug, net als disco. Oud en nieuw worden constant met elkaar vermengd. Dat is wel heel mooi: dat verbindend werken, daar is het ooit voor begonnen."