In Zeeland is een onbekende vrouw levenloos aangetroffen in een weiland. Niemand weet om wie het gaat. Het doet denken aan het verhaal van de 33-jarige Melissa Halstead. Zij werd in 1990 om het leven gebracht en kon pas in 2007 worden geïdentificeerd.

De onbekende dode vrouw die in een Zeeuwse weiland bij Westdorpe gevonden werd is inmiddels begraven. Niemand weet wie ze is, en niemand lijkt haar te missen. Net zoals het ooit ging met Melissa Halstead.

Geen hoofd en geen handen

Het grootste verschil: het lichaam van Halstead had geen hoofd en geen handen meer. Lex Meulenbroek is als DNA-deskundige verbonden aan het Nederlands Forensisch Instituut en blikt terug op die zaak: "Toen (1990, red.) stond onderzoek met DNA-techniek nog in de kinderschoenen. Het forensisch onderzoek hield toen wel een beetje op."

Op basis van tanden en vingerafdrukken kon toen beter bekeken worden om wie het ging. Zonder die opties was identificatie praktisch onmogelijk. De dader van de moord op Halstead deed er duidelijk alles aan om niet gevonden worden.

Lees ook

Cold case

Halstead werd 33 jaar en was fotomodel. Ze liep bij toeval haar latere moordenaar John Sweeney tegen het lijf, ze kregen een relatie die maar weinig stabiel was. Sweeney mishandelde Halstead eerder, waardoor hij ook door de rechtbank schuldig werd bevonden. De relatie rommelde door, met een verschrikkelijke dood tot gevolg.

In 2007 was de zaak van Halstead nét een cold case geworden. Omdat haar DNA in een beginnende DNA-databank belandde werd ze al snel geïdentificeerd. "Voor ons zijn dit soort matches ook groot nieuws. Doordat we de naam konden geven was een stuk van de puzzel alvast opgelost", vertelt Lex Meulenbroek. De Brit John Sweeney, later gekoppeld aan nog een andere moord, werd op 5 april 2011 in Londen veroordeeld tot twee keer levenslang plus 10 jaar. Hij zal nooit meer vrij komen.

DNA-databanken

De inmiddels vele malen groter geworden DNA-databank maakt het inmiddels veel eenvoudiger om onbekende doden te 'vinden' en identificeren, ziet Meulenbroek: "Het is nu mooi dat we met databanken koppelingen kunnen maken. We kunnen nu vergelijken met onze eigen databank en met andere databanken in andere landen van vermiste personen en gevonden doden."

Volgens Meulenbroek is de kans steeds groter dat een onbekende dode uiteindelijk wordt geïdentificeerd. Er lijkt dus nog voldoende hoop te zijn dat de identiteit van de nu nog onbekende dode in Zeeland wordt achterhaald.

Radio-interview: Lex Meulenbroek van het NFI over onbekende en later bekende doden

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.