6 en 9 augustus is het zeventig jaar geleden dat de Amerikaanse luchtmacht met twee B92-atoombommen op de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog.

De bommen hadden de bijnamen Little Boy en Fat Man en maakten honderdduizenden slachtoffers. Kort hierna tekende de Japanse keizer Hirohito voor de vrede.

Volkel

Sinds de jaren '60 liggen in Nederland, op de vliegbasis Volkel 20 tot 22 kernbommen opgeslagen. Deze zogenaamde B61-bommen hebben tot vier keer de kracht van de eerste atoombommen. Het is een publiek geheim dat Nederland deze tactische wapens bewaart voor de Verenigde Staten in het geval van een kernoorlog. De vliegbasis was jaren toneel van felle demonstraties tegen deze wapens. Binnenkort zullen deze bommen zelfs gemoderniseerd worden, ook die in Nederland liggen.

Hebben we deze B61-atoombommen nog nodig tegenwoordig en wordt het niet tijd om sowieso kernwapens de wereld uit te helpen? En waarom is de opslag in Nederland nog steeds omringd door geheimzinnigheid?

Weerstand

De weerstand tegen kernwapens groeit in de wereld. 113 landen hebben zich al tegen het gebruik ervan gekeerd. 

Voor Nederland heeft Krista van Velzen van vredesorganisatie Pax 40.000 handtekeningen verzameld. Ze wil met dit burgerinitiatief een nieuw debat in de Tweede Kamer over kernwapens afdwingen. Sjoerd Sjoerdsma van D'66 diende diverse moties in om meer duidelijkheid te krijgen over het Nederlandse standpunt ten opzichte van kernbommen maar vangt regelmatig bot. Nederland hult zich in stilte rond de opslag in Volkel. Ook is de regering nog steeds niet expliciet over het gebruik van kernbommen onder de Joint Strike Fighter.

Oud-commandant der Strijdkrachten Dick Berlijn vindt in principe dat kernwapens geen plaats meer in de wereld moeten hebben, maar maakt zich zorgen dat Rusland het onmogelijk maakt ze weg te doen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.