De Amerikaanse president Obama is volgende week in het Japanse Hiroshima. Hij is de eerste Amerikaanse president die de door een Amerikaanse atoombom verwoeste stad bezoekt. 

Hiroshima en Nagasaki zijn de enige twee steden die ooit doel zijn geweest van een kernaanval. De atoombommen die augustus 1945 boven Japan werden afgeworpen maakten naar schatting 200.000 slachtoffers, waarvan ongeveer 140.000 in Hiroshima. Overlevenden zien de aanval als een oorlogsmisdaad en eisen excuses van de VS. Maar Obama heeft al gezegd die, net als eerdere presidenten, niet te zullen maken.

Hoe staat het er op dit moment voor met kernwapens in de wereld? EenVandaag spreekt met Sico van der Meer, kernwapendeskundige van Instituut Clingendael. Kernwapens zijn volgens hem uit de psyche van de mensen verdwenen, maar door de situatie in de wereld is het er helemaal niet veiliger op geworden. Hij wijst op de dreigende taal die komt van kernmacht Noord-Korea, maar ook op de Russische president Poetin.

Op dit moment zijn er nog zo’n 16.000 kernkoppen in de wereld. 97 procent is in handen van de VS en Rusland. Toch vreest hij vooral de minder instabiele landen. Want wat als het Noord-Koreaanse regime valt? En India en Pakistan, beide kernmachten, hebben een slechte verhouding. Ook is de kans op ongelukken nog steeds aanwezig. 

De kans dat IS kernwapens gaat gebruiken, acht hij klein. Om dit voor elkaar te krijgen is een staatsapparaat nodig. Wel kan een terreurorganisatie een vuile bom maken: een conventionele bom met radioactief materiaal.

Is er een kans dat kernwapens uit de wereld verdwijnen? In EenVandaag een gesprek.