Bizar nieuws uit Drenthe: een familie heeft jarenlang in een boerderij verborgen gezeten, waar ze zouden wachten op het 'einde der tijden'. Een fenomeen van alle tijden.

"Het begon eigenlijk al bij de vroege Christenen", legt wetenschapsjournalist Maarten Keulemans uit. Hij schreef Exit Mundi, een boek waarin 50 verhalen over het einde der tijden zijn verzameld. "Omdat ze werden onderdrukt door de Romeinen, waren de gelovigen ervan overtuigd dat dit het einde moest zijn." Ze waren niet de enigen. Ook tweeduizend jaar later is het geloof in de apocalyps nog springlevend, zo laten een aantal spraakmakende voorbeelden zien.

De Russische grotbewoners

Eind 2007 werd tussen de besneeuwde heuvels in de binnenlanden van Rusland bij het dorpje Nikolskoje een groep van 29 gelovigen ontdekt die onder leiding van sektehoofd Pjotr Koeznetsov zich schuilhield in een grot.

Er moesten psychologen aan te pas komen om de groep uit hun schuilplaats te praten. Uiteindelijk hielden ze het een half jaar vol. De laatste overgeblevenen kwamen naar buiten toen de grot dreigde in te storten.

CNN-reportage Rusland

Overleven in Afrika

Patrick Geryl is een echte believer. De Belg geloofde heilig in het vergaan van de wereld op 21 december 2012. "Jupiter, Venus en Mercurius staan dan op één lijn, en krijgen we een grote zonneuitbarsting. Dan zal het wereldwijde elektriciteitsnetwerk worden vernietigd. Alle kerncentrales smelten. En alle computers", zegt Geryl.

En hij was niet de enige. Geryl schreef een aantal boeken over het onderwerp en bereidde zich samen met een overlevingsgroep bereidde voor op het naderende onheil. Het uiteindelijke plan was om ergens in de bergen in Afrika te gaan zitten. Daarna zou een nieuwe beschaving moeten ontstaan. Filemon Wesselink sprak de apocalyps-goeroe.

De wereld van Filemon

De wachters van de nacht

Ook EenVandaag sprak al eerder 'preppers'. De wachters van de nacht, een woongroep in Aalten, bereidt zich al jaren voor op het naderende einde. Kasten vol met weckpotten moeten ervoor zorgen dat de groep ook na de apocalyps nog kunnen blijven bestaan, want: "de tijden worden moeilijk, maar het mooie is dat deze wereld plaats gaat maken voor Gods koninkrijk."

De reportage over wachters van de nacht in EenVandaag in 2011.

50 verhalen

En zo zijn er nog tientallen andere verhalen. Maarten Keulemans tekende ze op in zijn boek 'Exit Mundi'. "Het is een beetje een uit de hand gelopen hobby", zegt de Volkskrant-redacteur over zijn fascinatie voor deze verhalen.

De gemene deler in al deze verhalen? "Het heeft alles te maken met hoop. Mensen die in het einde der tijden geloven, denken aan rampspoed. Maar aan het einde wacht het rijk van de hemelse vrede over zij die overleven."