Oscar Niemeyer is een van de invloedrijkste architecten ter wereld. De Braziliaanse functionalist, onder meer bekend van de kathedraal van Brasilia, is nog altijd actief, ondanks zijn leeftijd van 104 jaar. Max Westerman maakt vanuit Brazilië een uitgebreid portret van de grote architect.

Samen met andere beroemde namen als Le Corbusier, Mies van der Rohe en Frank Lloyd Wright, luidde Niemeyer in de eerste helft van de vorige eeuw het tijdperk van de moderne architectuur in. De Braziliaanse architect was een pionier in het gebruiken van de mogelijkheden van het gewapend beton, maar zijn gebouwen zijn ondanks het materiaal niet koud en kil.

Een van zijn bekendste werken is het project 'Brasilia'; het ontwerpen van de nieuwe Braziliaanse hoofdstad. Verder ontwierp hij ook het Nationaal Congres van Brazilië, het museum voor de Moderne Kunsten in Niteroi en het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.