De Braziliaanse variant van het coronavirus lijkt verder om zich heen te grijpen in ons land. Dat blijkt uit nieuwe data van het RIVM. Tijdens een steekproef is de mutatie nu ook aangetroffen bij een persoon die geen duidelijke link heeft met Brazilië.

De Braziliaanse variant was eerder al ontdekt bij twee reizigers die terugkwamen uit het Amazonegebied, maar is nu ook aangetroffen tijdens een steekproef in GGD-regio Gelderland-Zuid. Bij iemand die geen duidelijke link heeft met Brazilië.

Er zijn zelfs twee varianten van de Braziliaanse mutatie, namelijk de P1- en de P2-variant. Deze P1-variant is ontstaan in de stad Manaus en is gevaarlijk omdat het er op lijkt dat hij net als de Engelse en Zuid-Afrika variant besmettelijker is. Het is voor het eerst dat deze variant nu ook in Nederland is ontdekt. Er waren al 3 besmettingen van de P2-variant, daarmee komt het aantal besmettingen van de Braziliaanse variant nu op zes.

'Herinfecties mogelijk'

En dat baart zorgen, zegt topexpert virologie Chantal Reusken van het RIVM. "Het betekent dat er onder de radar overdracht van deze variant is." Volgens Reusken is het nu zaak om uit te zoeken wat de gevolgen zijn voor besmettingen in Nederland.

"We proberen in kaart te brengen hoe groot het probleem is. Van deze variant weten we dat ze drie mutaties heeft, vergelijkbaar met de Zuid-Afrikaanse variant. Die zijn zorgelijk. Het zijn mutaties waarvan verwacht wordt dat ze iets doen met de besmettelijkheid. En dat ze het afweersysteem kunnen 'ontduiken' van iemand die al eerder geïnfecteerd is geweest. Het kan dus zijn dat er meer herinfecties gaan optreden." In welke mate dat het geval is in Brazilië, is nog even de vraag.

Lees ook

Nieuwe varianten bezig aan opmars

Op dit moment rukken er verschillende nieuwe varianten van het coronavirus op, die veel besmettelijker lijken dan de 'oude' variant van het virus. Naast de Braziliaanse woekeren ook de Zuid-Afrikaanse en de Britse variant rond.

Het RIVM gaat er inmiddels vanuit dat tweederde van de mensen die nu met corona besmet raakt de Britse variant krijgt, en niet de 'oude'. Het R-getal van de Britse variant ligt nu op 1,13. Dat betekent dat honderd mensen met corona op hun beurt 125 mensen besmetten. Ter vergelijking: de R-waarde van de 'oude' variant lag in januari op 0,80. Volgens het RIVM is de opmars van de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse variant net zo zorgelijk als de Britse.

Lees ook

Inreisverbod

Ondanks een inreisverbod voor passagiers uit Brazilië en Zuid-Afrika lijkt het dus niet te zijn gelukt om deze nieuwe varianten uit ons land te weren. Dit verbaast Reusken niet.

"We leven in een geglobaliseerde wereld, alles is met elkaar verbonden. Dat zie je ook terug in het feit dat verschillende varianten werkelijk overal opduiken. Als viroloog is mijn mening dat we uiteindelijk dit soort varianten nooit buiten de deur kunnen houden. We moeten krachtig en slim zijn met onze maatregelen."

Vaccin

Of de vaccins die nu op de plank liggen werken tegen de Braziliaanse mutatie is nog onduidelijk. "Dat is nog niet uitgezocht in verschillende studies, maar dat zal binnenkort zeker op tafel liggen", zegt Reusken. "Op basis van de drie mutaties van de Zuid-Afrikaanse variant verwachten we dat die wellicht dezelfde effecten heeft als deze. En dat ook hier problemen zullen optreden."

Gisteren maakte Zuid-Afrika bekend de inentingen stil te leggen, omdat het vaccin van AstraZeneca en de Universiteit van Oxford niet goed blijkt te werken tegen de Zuid-Afrikaanse variant van het virus. Het RIVM benadrukt wel dat de vaccins nog steeds een verschil maken. Ze bieden misschien minder bescherming tegen de nieuwe varianten dan tegen de klassieke, maar ze bieden nog altijd bescherming waardoor mensen slechts milde of geen ziekteverschijnselen vertonen.

Bekijk hier het hele interview met het RIVM.