Overgewicht. Het is niet alleen een groeiend probleem bij mensen, maar ook bij huisdieren. De helft van de katten en honden in Nederland is te dik. Diervoeding specialisten slaan alarm. "We vermenselijken huisdieren teveel," waarschuwt Ronald-Jan Corbee van de Universiteit van Utrecht.

De laatste jaren worden huisdieren steeds dikker. Tien jaar geleden had nog maar een kwart overgewicht, nu is dat percentage verdubbeld. Corbee wijt dat aan de humanisering van huisdieren: "Tegenwoordig krijgen honden en katten ook koekjes bij de thee. Of mogen ze als het koud is lekker bij de openhaard blijven liggen, in plaats van dat ze uitgelaten worden."

Suikerziekte

Dierendietiste Lotte Botter heeft een eigen praktijk in Deventer, waar ze bazen voedingsadviezen geeft over hun huisdieren. Ook zij ziet de laatste jaren een enorme stijging van honden en katten met overgewicht: "Tien jaar geleden besloegen de snacks in dierspeciaalzaken een rekje, nu bestaat driekwart van zo'n winkel uit vette happen."

Overgewicht is gevaarlijk voor de dieren. Corbee: "Bij katten ligt suikerziekte op de loer. Honden krijgen vooral te maken met gewrichtsproblemen." Eerder onderzoek wees uit dat honden met overgewicht twee jaar eerder overlijden, en dan hebben we het niet over hondenjaren. 

Light Snacks

Botter heeft wel wat adviezen voor eigenaars met te dikke dieren: "Het is eigenlijk heel simpel: Geef ze meer beweging, minimaal twee uur per dag. Koop light-snacks voor je dieren. En geef ze in plaats van koekjes of andere zoetigheid, fruit. Dat vinden ze ook heel erg lekker. Het is net alsof je zelf op dieet gaat, dus."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.