Nederlandse gynaecologen maken zich zorgen over de sterilisatiemethode Essure. Een groeiende groep vrouwen ondervindt problemen na sterilisatie met dit product, waarbij kleine metalen veertjes in de eileiders worden geplaatst. 

De klachten kunnen zo ernstig en langdurig zijn dat gynaecologen nu speciaal worden opgeleid om de veertjes te verwijderen, zo ontdekte EenVandaag. Volgens de Facebook-groep ‘Essure Problemen Nederland’ is dat bij meer dan 160 vrouwen al gebeurd.

“De opleiding van gynaecologen is hard nodig omdat de veertjes kunnen breken bij het verwijderen,” zegt Bas Veersema, hoofd van de afdeling gynaecologie in het UMC Utrecht. “Restanten blijven soms in de buikholte achter en zorgen opnieuw voor problemen.” Veersema was in 2002 een van de eerste gynaecologen in Nederland die vrouwen met Essure steriliseerde en promoveerde op de methode. Hij blijft positief over de sterilisatiemethode die al bij 25.000 Nederlandse vrouwen is toegepast, maar maakt zich wel grote zorgen over de bijwerkingen. Vrouwen klagen onder andere over heftige pijnen, langdurige bloedingen, allergieën en perforaties. Veersema: “Als de groep vrouwen met klachten te groot wordt - die we niet anders kunnen verklaren dan door de aanwezigheid van de veertjes - dan hebben we een probleem.”

Meldingen

EenVandaag besteedde in mei vorig jaar al aandacht aan de problemen met Essure. Toen hadden 21 vrouwen zich bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gemeld. Inmiddels telt de IGZ zo’n 40 meldingen van vrouwen die klachten ondervinden na hun sterilisatie met Essure. Maar dat lijkt het topje van de ijsberg. Alleen gynaecoloog Bas Veersema heeft inmiddels al bij meer dan honderd Nederlandse vrouwen de Essure-veertjes verwijderd. “Er zijn vrouwen met aandoeningen in de baarmoeder die de veertjes nooit hadden moeten hebben,” aldus Veersema.

De IGZ laat weten de ontwikkelingen rond Essure te blijven volgen.   

E-sisters

Francesca Bachgus is een van de vrouwen die gesteriliseerd zijn met Essure. Zij richtte de Facebooksite ‘Essure Problemen Nederland’ op, waar het inmiddels storm loopt met lotgenoten die ook klachten hebben. Bagchus is onlangs voor de zesde keer geopereerd na haar sterilisatie. Zij dient als vraagbaak voor vrouwen uit andere Europese landen en uit de Verenigde Staten. “We steunen elkaar als ‘E-sisters’, helpen elkaar waar het kan en houden in de gaten wat er elders gebeurt.”

Onderzoek

In de Verenigde Staten zijn duizenden klachten over Essure binnengekomen bij de FDA, het Amerikaanse agentschap dat de kwaliteit van medicijnen en medische producten controleert. De FDA doet momenteel onderzoek naar de veiligheid van de Essure-sterilisatiemethode. Komende maand wordt een uitspraak verwacht. 

Radio EenVandaag  

In Radio EenVandaag spreken we met gynaecoloog Marlies Bongers. Zij vertelt over de de gevolgen van de Essure-methode. Verder een reportage met Francesca Bagchus. Zij liet een Essure-veertje plaatsen en kreeg erg veel last. Tot slot vertelt letselschade advocaat Marin de Witte over de impact van deze methode.  

update
clock 28-01-2016 13:16

Reactie fabrikant Bayer:

Bayer staat in voor Essure®. Het is een effectieve anticonceptiemethode voor vrouwen (op de markt sinds 2001) die na voltooide gezinsplanning een permanente optie zoeken zonder incisie. Een decennium van onderzoek en ontwikkeling alsmede praktijkervaring in tal van wetenschappelijke publicaties onderbouwen de veiligheid en werkzaamheid van Essure®. Honderden wetenschappelijke publicaties tonen het positieve veiligheidsprofiel en de hoge werkzaamheid van Essure. Wij delen deze opvatting.

Wij betreuren elke bijwerking bij een van onze producten. Zoals met iedere andere sterilisatiemethode kunnen ook bij Essure® bijwerkingen optreden. Een goede counseling van de patiënt door de arts is noodzakelijk om de juiste behandelmethode voor de patiënt te kiezen en eventuele klachten vooraf zoveel mogelijk uit te sluiten. Daarnaast zijn Nederlandse gynaecologen die hysteroscopische sterilisaties verrichten zeer goed getraind en volgen ze een goed omschreven procedure om eventuele problemen tijdens of na het plaatsen te voorkomen.

De veiligheid van patiënten is de hoogste prioriteit van Bayer. Zoals bij elk medisch hulpmiddel, kunnen vrouwen die Essure® kiezen, mogelijke bijwerkingen ervaren. Wij adviseren vrouwen die vragen hebben of die met bijwerkingen worden geconfronteerd, zo snel mogelijk met een ervaren arts / gynaecoloog te spreken.

Bayer staat volledig achter Essure®. Het product heeft een goed gedocumenteerde balans tussen werkzaamheid en risico’s en de veiligheid en werkzaamheid worden onderbouwd door talrijke wetenschappelijke publicaties.

We werken momenteel nauw samen met de FDA om de opleiding en certificering van de artsen te bespreken, de post- en procedurele behandeling van de patiënt met inbegrip van de verwijdering van het hulpmiddel.

Bayer verwijst ook naar de informatie van de Inspectie van de Gezondheidzorg.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) geeft op haar website aan dat het product voldoet aan de wettelijke eisen en er op dit moment geen aanleiding is te twijfelen over de veiligheid van Essure.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.