In Nederland hebben 21 vrouwen zich gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, omdat ze problemen ervaren na hun sterilisatie met het product Essure. De kleine metalen veertjes die in de eileiders worden geplaatst zouden heftige pijnen in bekken en rug veroorzaken, langdurige bloedingen en perforaties, zo meldt ‘Essure Problemen Nederland’ in het EenVandaag.

“Het is raar als je gezond het ziekenhuis ingaat en allerlei tests ook aangeven dat je gezond bent, dat je dan ineens na het inbrengen van Essure ziek bent, pijn hebt, wat niet meer overgaat.” Dat zegt Franceska Bagchus, een van de 25.000 vrouwen in Nederland die gesteriliseerd zijn met het product Essure in EenVandaag. In 2010 is zij gesteriliseerd en nog altijd kampt ze met klachten. Samen met een lotgenoot startte ze de Facebook-site ‘Essure problemen Nederland’ geïnspireerd door de Amerikaanse variant.

Petitie

In Amerika is grote commotie ontstaan over de problemen met deze sterilisatiemethode. Daar zijn inmiddels 4.000 klachten over Essure binnengekomen bij de FDA, het agentschap dat de kwaliteit van voedsel, medicijnen en medische producten in de Verenigde Staten controleert. In een petitie dringen duizenden vrouwen er op aan om het product helemaal van de markt te halen.

Verwijderen

Charlotte van Loo had vijf jaar lang problemen tot ze de metalen veertjes begin dit jaar liet verwijderen: “De klachten die ik had, heb ik gehad nadat ik Essure heb laten inzetten. Ik ben ze kwijt nu ik Essure ook kwijt ben.”

Onderzoek Inspectie

De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft tot nog toe 21 meldingen over de sterilisatiemethode Essure ontvangen. In 2014 heeft de IGZ onderzoek gedaan naar mogelijke problemen vanwege het groeiend aantal meldingen. “De uitkomsten van het onderzoek gaven geen aanleiding om te twijfelen aan de veiligheid van het product en/of de toepassing ervan in Nederland,” zo laat de IGZ weten. Ook farmaceut Bayer blijft volledig achter haar product Essure staan. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.