Als kind zag Gwendolyn hoe haar moeder in de schulden zat. Ze nam zich voor nooit in dezelfde situatie te belanden, maar merkt nu dat dat moeilijker is dan ze dacht. "Toen ik op mezelf ging wonen moest ik lasten betalen waar ik nog nooit van had gehoord."

Toen ze 21 was boekte Gwendolyn een reis naar Indonesië en had ze een creditcard. Omdat ze in die tijd ook ontslagen werd in de winkel waar ze werkte ontstonden de eerste schulden. Nu, de jaren erna, probeert ze op eigen kracht eruit te komen, maar dat is niet makkelijk. En dat ze geen goed voorbeeld had helpt niet.

Gebrek aan discipline

"Het is absoluut mijn eigen schuld dat ik schulden heb." Gwendolyn kan goed praten over haar financiële situatie en weet de vinger op de zere plek te leggen.

"Ik zit nu wel ongeveer op het hoogtepunt van mijn schuld, 13.000 euro. Ik moet mijn zaken op orde brengen, maar vind het heel moeilijk de discipline op te brengen."

Alleen oud brood in huis

Hoe ze om moet gaan met geld had ze thuis niet geleerd. Gwendolyn groeide op bij haar alleenstaande moeder. Hoewel haar moeder weinig te besteden had, deed ze soms impulsaankopen waardoor er geen geld meer was voor kleding, huur, of eten. "Ik kreeg dan oud geroosterd brood, omdat dat het enige was in huis." Ook kon Gwendolyn regelmatig niet mee op schoolreisjes en droeg ze oude vestjes.

Door de situatie was er geen geld om te studeren en ging Gwendolyn na het afronden van de middelbare school aan het werk. Ze ging op zichzelf wonen en kreeg rekeningen binnen waarvan ze niet wist dat die horen bij financiële zelfstandigheid. "Tijdens de economielessen op school leer je wel over bruto, netto en btw. Maar 'waterschappen' kende ik alleen van de verkiezingen; ik had geen idee dat je daar ook voor moest betalen."

Geldlessen verkleinen de kans op problemen

Gwendolyn is niet de enige jongere die moeite heeft om verstandig om te gaan met geld. Volgens Nibud heeft 26 procent van de 18- tot 35-jarigen ernstige betalingsproblemen. Het budgetinstituut pleit al jaren voor financiële educatie op school. "Veel kinderen leren thuis niet of niet genoeg over geld. Als alle scholen aan financiële educatie zouden doen, verklein je voor iedereen de kans op problemen", zegt woordvoerder Karin Radstaak.

Het ministerie van Onderwijs laat weten dat er op dit moment gesproken wordt over een herziening van het lespakket op scholen. Maar dat nog niet gezegd kan worden of geldlessen standaard zullen worden toegevoegd.

Lees ook

Problemen niet doorgeven aan mijn kind

Door haar verhaal te vertellen hoopt Gwendolyn dat ingezien wordt hoe belangrijk het is dat jongeren op school leren hoe ze om moeten gaan met geld. En dat jongeren verteld wordt wat er op ze afkomt als ze financieel zelfstandig worden. "Ik ga voor mezelf hard proberen uit de schulden te komen. Maar wil ook echt voorkomen dat ik mijn problemen later weer doorgeef aan mijn eigen kind."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.