President Pierre Nkurunziza van Burundi en zijn regering dreigden afgelopen maandag tegenstanders van het regime uit te gaan roeien. Hij sprak van een 'laatste waarschuwing'. Volgens Burundezen in de hoofdstad gaat nu het moorden beginnen.

'Kora' wordt de operatie genoemd, wat 'aan het werk' betekent. Veiligheidstroepen zouden klaar staan om tegenstanders van het regime op te ruimen. Sinds april van dit jaar zijn al zo’n 200.000 mensen Burundi ontvlucht vanwege geweld.

De woorden die de president en zijn regering gebruiken lijken sterk op de dreigementen die voorafgingen aan de genocide in Rwanda. Op de radio werd toen opgeroepen de Tutsi’s af te slachten. Het zou nu niet specifiek om Tutsi’s gaan, al doet de regering zijn best om er een etnische draai aan te geven. Dit vertelt de correspondente in de hoofdstad Bujumbura die EenVandaag spreekt. Zij wil uit veiligheidsoverwegingen niet bij naam genoemd worden.

De president regeert nu voor de derde termijn. Volgens de grondwet is dit onwettig, want een president mag maar twee termijnen regeren. Protesten tegen zijn regime zijn al maanden bezig. Volgens ooggetuigen liggen de lijken nu op straat. Per WhatsApp rouleren de vreselijkste foto’s van moordpartijen. Media zijn er in het land nauwelijks meer, journalisten worden verjaagd of vermoord.

De VN en de Verenigde Staten zijn zeer bezorgd over de situatie. Nederland heeft inmiddels alle hulpgelden aan Burundi opgeschort.

EenVandaag spreekt met Audifax Ndabitoreye, Nederlander en presidentskandidaat van de oppositie in Burundi. Hij is erg bezorgd. Via Skype spreken we met een Nederlandse correspondent in de hoofdstad Bujumbura.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.