Jacques Bertens en Willem Rol, beiden patiënten met niet-aangeboren hersenletsel, worden allebei begeleid door zorginstelling Boogh. Maar omdat Bertens in Utrecht woont, krijgt hij straks minder zorg dan Rol. 

Die woont in Hilversum en die gemeente kort minder op zorgbudgetten voor de begeleiding.

Door begeleiding over te dragen aan gemeenten, ontstaan plaatselijk veel verschillen. ‘Maatwerk’ noemt staatssecretaris Martin Van Rijn het mooi in zijn beleidsnotities. Maar aan de patiënten en het personeel dat moet worden ontslagen is het lastig uit te leggen, merkt Hetty van Oldeniel, directeur van zorginstelling Boogh. 

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland zegt dat veel zorginstellingen merken dat  ze extreem gekort worden. En dat de kortingen per gemeente erg verschillen. In EenVandaag een gesprek met directeur Hans Schirmbeck.

EenVandaag volgt Jacqes Bertens en Willem Rol en spreekt verder met de Utrechtse wethouder Margriet Jongerius. Haar gemeente geeft komend jaar 25 procent minder geld aan Boogh voor de begeleiding.

In Radio EenVandaag Hans Schirmbeck. Hij is directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland en vindt dat veel gemeenten niet realistisch zijn met het budget dat ze opzij zetten voor gehandicaptenzorg. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.