Nu de stofwolken rond de grote kunstroof in Rotterdam beginnen neer te dalen blijkt de overval niet alleen een staaltje inbrekerslef, maar wordt ook een op alle fronten falende beveiliging zichtbaar. Volgens experts is het waarschijnlijk dat de verzekeringsmaatschappij(en) niet direct tot uitkering van de schade over zullen gaan.

De camerabeelden die gisteren zijn vrijgegeven zijn volgens kunstbeveiligingsexpert Ton Cremers van een zeer slechte kwaliteit. De 'State of the Art'-beveiliging waarover werd gesproken door directrice Emily Ansenk blijkt er volgens hem dus helemaal niet te zijn. Daarom moet volgens Cremers de directrice onmiddellijk opstappen. Verzekeringstussenpersoon Aon Art Scope draagt ook verantwoordelijkheid. Zij hadden volgens Cremers aan de bel moeten trekken voordat ze de boel verzekerden.

Onafhankelijk tussenpersoon in kunstverzekeringen Bart-Jan Kastrop laat ook aan EenVandaag weten dat het onwaarschijnlijk is dat de verzekeringsmaatschappij de 100 miljoen direct zal gaan ophoesten en dat de directie van de Kunsthal volledig verantwoordelijk is voor de ontstane situatie.

Eenzelfde situatie trof in 2002 het Museon in Den Haag waar een groot aantal diamanten, waaronder de Portugese kroonjuwelen werden gestolen. De vier verzekeringsmaatschappijen weigerden toen uit te betalen daar de beveiliging 'niet eerste klas' is geweest. Uiteindelijk werd de zaak geschikt en moest de Gemeente Den Haag voor 1,6 miljoen bijspringen om een faillissement van het Museon te voorkomen. Ook toen was Aon Art Scope verzekeringstussenpersoon.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.