Een garage waar GHB wordt gemaakt, een wietkwekerij verstopt in een boerenschuur en een loods waar grondstoffen en apparatuur zijn gevonden voor een XTC-lab. Dat is het resultaat van een dag waarin EenVandaag op pad gaat met opsporingsdiensten. Op tientallen locaties in Brabant, Limburg en Zeeland worden deze week controles gehouden bij boeren en agrarische bedrijven in de strijd tegen georganiseerde drugscriminaliteit.

In heel Nederland is 15 procent van de boeren wel eens benaderd door drugscriminelen. Dit blijkt uit ’n anonieme enquête onder 2200 agrariërs, dat dagblad Trouw morgen publiceert. Het werkelijke percentage ligt zeer waarschijnlijk nog hoger. En dat geldt zeker voor die provincies waar al decennia veel drugs wordt geproduceerd, zoals in Limburg en Noord-Brabant.

De Week van het Buitengebied is een gezamenlijke actie van de politie, het Openbaar Ministerie, gemeenten, Belastingdienst en de Taskforce Brabant-Zeeland. Honderden ambtenaren, agenten, toezichthouders en deurwaarders gaan de hele week op pad om controles uit te voeren. De actie heeft ook een preventief karakter: er worden folders uitgedeeld om boeren bewuster te maken van de criminaliteit op het platteland.

Uit strafrechtelijk onderzoek en tientallen rechtszaken blijkt dat boeren in het zuiden van ons land regelmatig worden benaderd door drugscriminelen om een ruimte ter beschikking te stellen voor de productie van synthetische drugs of hennep.

400 miljoen lijnen speed in oude schuur

Op het terrein van kalverenboer Wilco de F. uit Baarle-Nassau wordt begin 2017 een enorm drugslab ontdekt. In de oude, begroeide schuur op zijn erf treft de politie meer dan tienduizend liter drugsafval aan. In het laboratorium is vierduizend liter amfetamine gemaakt, genoeg voor 400 miljoen lijntjes speed.

Naar eigen heeft Wilco de F. de schuur zo’n vier jaar geleden verhuurd aan een man die er meubels op wilde slaan. Pas veel later, in september 2016, hoort hij ’s nachts lawaai op zijn terrein. Als hij gaat kijken krijgt hij opeens een pistool op z’n hoofd. “Dan zeggen ze gewoon heel simpel: luister jongen, wij zijn hier aan het werk. Jij hebt een vrouw en kinderen en je doet nu wat wij zeggen", vertelt Boer Wilco. "Dat is op je eigen erf. Je weet niet wat je ermee moet. Ik durfde niet naar de politie.”

Zo’n drie maanden later wordt het speedlab ontdekt, na diverse telefoontjes die binnenkomen bij Meld Misdaad Anoniem en controles van de waterschappen in Baarle-Nassau. Wilco de F. wordt nu vervolgd voor het ter beschikking stellen van een ruimte waar drugs zijn geproduceerd. Maar, zegt De F.,  hij was tót de bedreiging niet op de hoogte van het drugslab.

'Houd op het platteland een oogje in het zeil' 

In 2017 ontmantelde de politie in heel Noord-Brabant 27 laboratoria waar XTC en speed werden gemaakt, zo blijkt uit cijfers van de Landelijke Eenheid. In heel Nederland werden 82 productielocaties ontdekt. Als het gaat om opslagplaatsen zijn er in Noord-Brabant 30 plekken gevonden met grondstoffen voor de productie van synthetische drugs. Landelijk waren dat er 70.

Voldoende reden voor de politie van het zuiden van het land om boeren tijdens de actieweek te waarschuwen, zegt woordvoerder Willem-Jan Uitdehage van de politie Zeeland-West Brabant: “Soms komen de criminelen aan in een net pak, met een keurige auto. En een zak met geld. Dan kan de verleiding groot zijn. Onze boodschap is: houd op het platteland een oogje in het zeil. Behoud zelf toegang tot die ruimte. En waarschuw vooral de politie als je het niet vertrouwt. Ga niet te goeder trouw verhuren.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.