Het Turkse leger vecht sinds halverwege december in een grote operatie tegen de PKK, de verboden Koerdische militante organisatie in het oosten van Turkije. 

De operatie komt na maandenlange onrust tussen Turkije en de PKK, waarbij het over en weer tot incidenten is gekomen. De Turkse operatie heeft tot nu toe aan meer dan 160 PKK-strijders het leven gekost. 

EenVandaag interviewde de voormalige burgemeester van één van de belegerde steden: Cizre. De stad is een van de belangrijkste steden in het PKK-gebied en ligt in het zuidoosten van Turkije tegen de grens met Syrië.

Cizre is door het Turkse leger met tanks omsingeld. De burgemeester, die in september door de Turkse overheid werd afgezet, maakt zich ernstige zorgen over de voortdurende beschietingen in de stad. Er zijn al veel doden gevallen in de regio en de bevolking is er doodsbang.

Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich ernstige zorgen over de situatie in het land. De CDA'er vindt dat Europa de betalingen aan Turkije moet stopzetten, omdat Turkije mensenrechten en afspraken schendt. 

Cizre

Pieter Omtzigt maakt zich ernstige zorgen over Turkije

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.