Volgens de Belastingdienst ligt uitbetaling van compensatie op koers. Maar volgens SP-Kamerlid Renske Leijten is dat niet het geval.

In de zogeheten Catshuisregeling van december 2020 is afgesproken dat alle gedupeerde ouders ter compensatie 30.000 euro krijgen, ongeacht de hoogte van hun schulden. De ouders konden zich tot 15 februari 2021 aanmelden voor deze regeling. Wie aan de voorwaarden voldoet, krijgt de compensatie voor 1 mei uitbetaald, belooft de Belastingdienst.

Pauzeknop

Gedupeerde ouders bij wie het bedrag van 30.000 euro op de rekening werd gestort, kregen direct schuldeisers op de stoep. Niet lang daarna werd er daarom een 'pauzeknop' in het leven geroepen: na de uitbetaling van de compensatie mogen schuldeisers een jaar lang geen schulden innen. De 30.000 euro komt daarmee terecht bij de ouders en niet bij schuldeisers.

Gisteren was er opnieuw een kink in de kabel: de Belastingdienst maakte bekend dat een groep ouders mogelijk onterecht een afwijzingsbrief had ontvangen. In de brief stond dat ze geen aanspraak konden maken op de compensatie, terwijl dat wel zo was. Voor die fout bood staatssecretaris Alexandra van Huffelen haar excuses aan.

Angst voor schuldeisers na 1 mei

Tot nu toe is de compensatie aan 5.770 ouders uitbetaald. Zo'n 4.000 ontvingen een voorlopige afwijzing. Na die afwijzing volgt geen uitbetaling van de compensatie en vervalt de 'pauzeknop' per 1 mei 2021. Vanaf die datum zouden schuldeisers dus weer kunnen aankloppen. Ouders kunnen wel bezwaar aantekenen tegen de afwijzing, maar de afwikkeling daarvan kost tijd.

Een groep ouders heeft een ingewikkeld dossier, dat de Belastingdienst nog niet heeft afgehandeld. Zij vrezen dat vanaf 1 mei de schuldeisers zich weer zullen melden. Advocaat Eva Gonzalez Perez, die veel ouders bijstaat, laat weten dat ze de laatste weken veel telefoontjes krijgt van bezorgde ouders die een voorlopige afwijzing van de Belastingdienst ontvingen.

Lees ook

'Mailbox vertelt een ander verhaal'

SP-Kamerlid Renske Leijten, die zich al jaren inzet voor de ouders die zijn getroffen door de toeslagenaffaire, is cynisch over de afwikkeling. "De Belastingdienst vertelt nu wel dat de uitbetaling van de compensatie op koers ligt en dat de afwikkeling vlot verloopt." Haar mailbox vertelt een ander verhaal, zegt ze.

"Ik krijg heel veel berichten van ouders van wie het dossier nog steeds niet is behandeld en bij wie de hele afwikkeling stilligt. Als je in de procedure zit van urgentieverklaringen en de Belastingdienst zet jouw procedure on hold, dan volgt er dus geen uitbetaling en vervalt de pauzeknop per 1 mei."

Lees ook

Jarenlang traject

De Belastingdienst laat weten dat er voor deze ouders een vangnet is. Op de website van de Belastingdienst staat te lezen: 'Voor deze ouders gaan we persoonlijk kijken hoe we hen het beste kunnen helpen. We doen dat samen met de gemeente.' Leijten: "Je moet dan alsnog naar de gemeentelijke schuldhulpverlening, terwijl de problemen door het Rijk zijn veroorzaakt. Zo'n traject duurt jaren. Dat was niet de afspraak."

In januari 2021 liet staatssecretaris Van Huffelen weten dat het kabinet de schulden aan de overheid kwijtscheldt. Op 20 april 2021 werd bekend dat voor 900 ouders die al in een schuldhulptraject zitten ook de private schulden (van bijvoorbeeld een zorgverzekeraar, de woningbouwvereniging of een postorderbedrijf) worden overgenomen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.