Griekenland kan de stroom van vluchtelingen niet meer aan en heeft Europa om hulp gevraagd. Afgelopen vrijdag besprak premier Tsipras de crisissituatie in het land in een spoedzitting met het parlement. 

Volgens de UNHCR is het aantal vluchtelingen ten opzichte van vorig jaar met liefst 750 procent toegenomen. Met name op de eilanden Kos en Lesbos is de vluchtelingenstroom niet meer bij te houden.

Geen regie Europa

Toeristen op die eilanden zien hoe elke dag bootjes vanuit Turkije blijven aankomen. Daarbij valt het toeristen ook op dat er een hele organisatie achter de overtocht lijkt te zitten. Bewoners van de eilanden zeggen de toeristen dat mensen van de Griekse eilanden samenwerken met smokkelaars aan de Turkse zijde. Door het uitblijven van enige regie vanuit Athene of Europa blijft de vluchtelingenstroom onverminderd doorgaan en zelfs toenemen. 

De UNHCR wil dat Europa meer solidariteit toont met de situatie in Griekenland. Wat kan Europa en Griekenland doen tegen de toestroom van vluchtelingen? Vanavond in EenVandaag een gesprek met de UNHCR, Artsen zonder Grenzen en een ooggetuige vanaf Lesbos. 

EenVandaag maakte eerder reportages over de vluchtelingenproblematiek op de Griekse eilanden. Kijk ze hieronder terug:

Lees ook