Het Franse Calais is de plek waar migranten proberen in een vrachtwagen te klimmen om naar Engeland te komen. Maar de hekken worden hoger en de pakkans wordt groter. En dus gaan asielzoekers op zoek naar andere routes om het Verenigd Koninkrijk te bereiken.

Ze reizen bijvoorbeeld naar de Belgische jachthavens. Smokkelaars gebruiken namelijk niet alleen vrachtwagens en containers, maar ook plezierjachten om mensen te vervoeren. De jachten met verstekelingen vertrekken vanuit badplaatsen als Nieuwpoort en Oostende.

De smokkel gebeurt met gehuurde schepen, soms ook onder Nederlandse vlag. Migranten betalen een kapitaal om deze oversteek te kunnen maken. Het Belgisch parket verwacht dat er de komende maanden meer migranten vanaf Noord-Frankrijk richting België én Nederland gaan komen.

In EenVandaag een gesprek met Frank Demeester, officier van justitie in Brugge. Hij doet alle mensensmokkel zaken in de kustregio. Ook spreken we met journalist Mieke Dumont, die al 10 jaar reportages maakt over mensensmokkel in België en met Tine Wyns, directeur van het inloopcentrum voor migranten in Oostende .

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.