De Gouden Eeuw. Een periode die zeker niet voor iedereen rijkdom en welvaart betekende. Zo eindigt het immigratie-avontuur van het achttienjarige Deense meisje Elsje al na twee weken op het Amsterdamse galgenveld. Dit schouwspel werd vereeuwigd door Rembrandt en is vanaf deze week voor het eerst te zien op Nederlandse bodem.

De Elsjes (Rembrandt maakte meerdere schetsen van het ter dood veroordeelde meisje) zijn het symbool voor de onderkant van de Gouden Eeuw. Die kende behalve winnaars vooral veel verliezers.

Sinds 1850 zijn ze niet meer in Nederland geweest. Tot nu: het Amsterdam Museum heeft de schetsen in bruikleen gekregen van het Metropolitan Museum in het kader van een grote tentoonstelling over de Gouden Eeuw. Let wel, voor de duur drie maanden. Dan keren de schetsen terug naar New York.

Behalve een tentoonstelling over de Gouden Eeuw start vanavond (Ned2, 20:25) ook een dertiendelige serie van de NTR/VPRO over deze periode van onze geschiedenis. De aflevering over Elsje zal half januari aan bod komen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.