Goedkope snoertjes van smartphone-opladers zijn slechter dan de snoertjes van het originele merk. Tenminste, dat is wat er gezegd werd door de heren van het radioprogramma 'Evers Staat Op'. Maar klopt dat ook? Laden goedkope snoeren per definitie slechter op?

Arnoud Wokke schrijft voor Tweakers vaak over smartphones en mobiele technologie. Hij zegt dat het bij de kwaliteit van opladen om meer gaat dan alleen het snoertje. "Hoe snel een telefoon laadt hangt natuurlijk af van de telefoon zelf, maar zeker ook welk stekkerblokje eraan zit.” De combinatie van die twee regelt hoe snel het laden gaat.

Verschillen tussen goedkope en originele opladers

De Consumentenbond zegt dat consumenten het laden met de goedkope oplader niet als probleem zien. "Bij ons zijn geen gevallen bekend waarbij een andere lader minder goed zou opladen dan de originele laders. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de andere opladers niet tot problemen leiden, maar wij kennen er geen voorbeelden van."

Ook Merijn Doggen zegt dat goedkope opladers prima zijn voor het opladen van je smartphone. Doggen is als techjournalist betrokken bij Bright.nl. "Goedkope opladers kunnen prima je smartphone opladen en kunnen dat ook vrij snel doen. Dat hoeft dus niet per se langzamer te zijn dan duurdere laders."

Te veel energie in je telefoon

"Het is wel zo dat goedkope laders vaak niet zo slim zijn als duurdere laders", vertelt Doggen. "Zo'n goedkope lader stopt gewoon heel veel energie in je telefoon tegelijkertijd. De oplader let er niet op of de batterij heet wordt of dat de batterij misschien bijna vol zit." 'Slimme laders kunnen dat wel. Die laders kunnen meten of de batterij van de smartphone niet te heet wordt. "Op dat moment kunnen ze wat minder snel laden zodat de batterij kan afkoelen." Als tip geeft Doggen mee om een oplader te zoeken die aan de standaarden 'quickcharge' en 'powerdelivery' voldoet.

Goedkope opladers zijn dus niet per definitie slechter in opladen dan originele laders. Het gevaar bestaat wel dat de goedkope opladers de batterij van je smartphone beschadigen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.