De EHEC-epidemie is voorbij, maar de Nederlandse tuinders zitten nog dagelijks met de gevolgen. De totale opgelopen schade is 237 miljoen euro, tientallen bedrijven staan aan de rand van de afgrond. De vrees is dat het imago van groenten van tuinders permanent beschadigd is.

In EenVandaag het portret van paprikateler Aad van Dijk uit Harmelen. Hij zag, net als andere telers uit de glasbouwsector, zijn verkoop en inkomsten teruglopen door de EHEC-uitbraak in Duitsland dit voorjaar. Lange tijd was de oorzaak onduidelijk en veel mensen stopten daardoor met het kopen van de groenten die mogelijk besmet zouden zijn met de bacterie.

Uiteindelijk raakten 4321 mensen in Duitsland besmet en overleden vijftig mensen. In Nederland raakten elf mensen besmet met de bacterie, maar niemand overleed. Vanaf 4 juli zijn er geen nieuwe besmettingen meer geconstateerd en inmiddels is de uitbraak voorbij. De bacterie bleek te zitten in fenegriek zaad, gebruikt voor kiemgroenten

De glastuinbouwsector ondervindt echter nog steeds problemen. Paprika's, komkommers en taugé worden inmiddels weer volop gegeten, maar het gat dat van de zomer is ontstaan, is moeilijk te dichten.

Glastuinbouwsector hard getroffen na EHEC