Hoeveel haalt Nederland op voor de slachtoffers van de tyfoon Haiyan op de Filipijnen? Vandaag is de grote inzamelingsactie, georganiseerd door de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) en de publieke omroep, RTL en SBS6.

Amper een kwartier na het begin van de landelijke actie voor de Filipijnen is de eerste tussenstand bekendgemaakt: 7.993.096 euro. Om 06.00 uur is de nationale radio- en televisieactiedag om via giro 555 geld in te zamelen van start gegaan.

Giro 555 is maandag 11 november opengesteld. Na nog geen 3 dagen stond de teller op 3,5 miljoen euro. Maar er is ook scepsis, bleek vorige week uit onderzoek onder 16.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel. Zes op de tien mensen  zijn niet van plan om geld te geven voor de slachtoffers van de Filipijnen. De belangrijkste reden hiervoor is scepsis: velen denken dat het geld niet goed terecht komt. Een tweede reden voor mensen om niet te geven is dat zij zelf niet veel geld hebben. Bovendien vinden zij dat topmensen van de hulporganisaties te veel verdienen.

In het hele land zijn acties gaande om geld in te zamelen. In Ommen bijvoorbeeld haalt Wencie Gerrits, een geadopteerd Filipijns jongetje, lege statiegeldflessen op:

Daarnaast een laatste stand van zaken vanuit Beeld en Geluid in Hilversum, het zenuwcentrum van de actie. Daar geeft onder meer Henri van Eeghen van Cordaid commentaar.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.