Er mogen embryo’s gekweekt worden voor onderzoek, daarvoor pleit de Gezondheidsraad. De raad adviseert om de Embryowet aan te passen, zodat wetenschappers erfelijke ziektes uit die embryo’s kunnen halen.

Embryo’s kweken is nodig voor onderzoek naar zogenaamde ‘kiembaanmodificatie’. Erfelijke ziektes als Duchenne of de ziekte van Huntington worden dan niet meer overgedragen van ouder op kind. De wetenschappers kunnen het ‘zieke’ DNA uit de embryo knippen en verplaatsen met een ander stukje DNA.

Deze techniek zou volgens de Gezondheidsraad in ieder geval verder moeten worden onderzocht en intussen kan gediscussieerd worden over de juridische en ethische kwesties.

Want een controversieel besluit, dat is het zeker. Embryo’s kweken is nog maar het begin en sommige ethici vrezen dat genetisch gemodificeerde kinderen de volgende stap is.

In EenVandaag spreken we erover met hoogleraar zorgethiek Theo Boer en hoogleraar voortplantingskunde Sjoerd Repping. en hoogleraar biomedische ethiek Annelien Bredenoord van het UMC in Utrecht is in de studio.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.