Gevaarlijk hoogradioactief materiaal van de kernrector in Petten wordt op ‘verkeerde manier’ vervoerd. Het materiaal gaat via de snelwegen van Noord-Holland naar de permanente opslag in Zeeland maar zit in ‘te lichte containers’. Dat stelt Stichting Laka, het documentatie- en onderzoekscentrum kernenergie.

De stichting is verontrust over de afgegeven vergunning om hoogradioactief materiaal (Americium/Beryllium en Cesium) te verpakken in een zogeheten type A-container. Volgens de stichting is dit niet meer is dan ‘een stevige kist’. Bij een ongeluk zou dan gevaarlijk materiaal vrij kunnen komen. Het radioactieve afval zit verder in oude capsules waarvan de certificaten niet meer geldig of niet meer aanwezig zouden zijn. Bovendien zou je tegenwoordig juist strengere maatregelen verwachten, met de verhoogde terreurdreiging in Nederland.

EenVandaag spreekt met Daniël Meijers van Laka en Hans Codée, de oud-directeur van COVRA, de Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval. Ook een reactie van de instantie die namens de overheid de vergunning voor het vervoer van nucleair afval verstrekt, de ANVS (Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming).

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.