Dinsdag is het 17 jaar geleden dat er twee vliegtuigen in het World Trade Centre van New York vlogen. Volgens de Vereniging van Geschiedenisleraren moet er veel meer aandacht komen voor die gebeurtenis tijdens geschiedenislessen op school. ‘Nine-eleven’, zoals de terroristische aanslag meestal wordt genoemd, heeft namelijk een enorme impact gehad op ons allemaal, dus ook op het leven van scholieren.

Op 11 september 2001 kapen terroristen vier lijnvliegtuigen. Twee van die vliegtuigen worden in de Twin Towers van New York gestuurd. De gevolgen zijn desastreus: de gebouwen storten in en bijna drieduizend mensen komen om het leven.

Aanslag verandert de wereld

In reactie op de terroristische aanslag begint de toenmalige president George Bush een ‘War on Terror’. Twee oorlogen zijn het directe gevolg van 11 september: de oorlog in Irak in die in Afghanistan.

Ook voor westerse burgers verandert er een hoop. Sinds de aanslag op het World Trade Centre leven westerse landen met een constante terreurdreiging. Veiligheidsmaatregelen worden enorm verstevigd. Zo mag je als vliegtuigpassagier tegenwoordig geen flesje water meer meenemen, uit angst dat iemand een vloeibare bom meeneemt in het vliegtuig.

Nog altijd veel discussie

Ook nu nog is er veel discussie over de terroristische aanslag. Sommige mensen denken dat de Amerikaanse overheid zelf betrokken was bij de vliegtuigkaping.  Theatermaker George van Houts beweerde afgelopen april nog in talkshow Pauw dat de vliegtuigen mogelijk automatisch bestuurd zouden zijn en dat er onderzoek moet komen of het echt om lijnvluchten ging.

Bekijk de uitzending:

Verbeteringen in het onderwijs

Er is nog een hoop ruimte voor verbetering in het onderwijs over 11 september, vindt geschiedenisleraar Tom de Kruif. “Bijna al mijn leerlingen kennen de beelden van 11 september. Ze kennen de twin-towers, en ze kennen Osama Bin Laden, maar daar houdt het eigenlijk wel mee op.” In de meeste geschiedenisboeken is de gebeurtenis niet opgenomen, omdat die grofweg tot het jaar 2000 gaan. Het hangt van individuele leraren af of ze ook de aanslagen behandelen en daar moet dus verandering in komen door een extra hoofdstuk toe te voegen.

Juist daarom moet er meer aandacht komen voor de aanslag tijdens geschiedenislessen, vindt De Kruif.  “Ik vind het een keerpunt in de geschiedenis. Daarom moet je het met leerlingen hebben over het belang van die dag en waarom het nog altijd invloed heeft op ons leven.”

Vorige week werd er een nieuwe YouTubevideo gepubliceerd waarin een cameraman twintig minuten lang rondloopt in het gebied rond de Twin Towers, net nadat de vliegtuigen in de gebouwen zijn gevlogen. Die video zou misschien kunnen helpen bij de lesprogramma’s van middelbare scholen.