De sfeer binnen de top van FVD lijkt volledig verziekt. Het bestuur heeft senator en mede-oprichter Henk Otten uit de partij gezet. Maar Otten staat achter zijn beleid en weigert zijn zetel in te leveren. "Het is Baudet naar zijn hoofd gestegen."

"Er zijn meer mensen in de partij die heel ongelukkig zijn met de gang van zaken, dus ik sluit niet uit dat meer mensen zich afsplitsen in de toekomst, ook in de provincies en in de Eerste Kamer." Volgens Otten ligt dat aan Thierry Baudet. "Ik denk dat na de uitslag van 20 maart het grote succes van Forum Baudet naar het hoofd is gaan stijgen. Dat hij toen de partij naar zijn eigen beeld wilde vormen en dat alle mensen die daar anders over dachten moesten verdwijnen."

Aangifte tegen Baudet

"Ik zag in april al allerlei beschuldigingen langskomen, daar heb ik toen heel beheerst op gereageerd, om de partij niet de schaden, maar gisteravond kwam er als donderslag bij heldere hemel een bericht dat ik geroyeerd was, wegens gedoe met subsidies. Daar is geen sprake van. Ik kan mijn eigen goede naam en reputatie en die van mijn familie niet langer op het spel laten zetten."

Otten beschuldigt partijleider Thierry Baudet nu van smaad en weigert zijn Eerste Kamer-zetel in te leveren. De voormalig penningmeester van FVD heeft laten weten dat hij aangifte doet tegen voorman Baudet wegens smaad. Hij doet ook aangifte tegen kopstukken Rob Rooken en Paul Fentrop.

Henk Otten over de huidige situatie bij Forum voor Democratie.
info

Het partijbestuur verdenkt Otten van poging tot fraude met overheidssubsidies. Op de website van Forum voor Democratie (FVD) is in een reactie te lezen dat er bij het opmaken van de jaarrekening over 2018 zaken aan het licht zijn gekomen die niet door de beugel kunnen. "De externe accountant heeft geconstateerd dat er geen deugdelijke administratie is gevoerd en dat er geen verantwoording is afgelegd over aanzienlijke contante betalingen van leden en andere supporters."

Geld uit de kas

De rel tussen Baudet en Otten suddert al veel langer op de achtergrond. Zo moest Otten op 25 april van dit jaar al aftreden als partijbestuurder. Volgens Thierry Baudet omdat hij 'een greep uit de kas had gedaan' en was er sprake van 'een ernstige vertrouwensbreuk'. Otten zou zichzelf ruim 30.000 euro hebben uitgekeerd. Otten ontkende de betaling niet, maar zei dat het om een redelijke vergoeding voor zijn activiteiten ging. Hij sprak op zijn beurt van 'karaktermoord'.

Otten was destijds nog in de race om fractievoorzitter te worden in de Eerste Kamer, maar een paar dagen later moest hij ook daar vanaf zien. Uiteindelijk kreeg hij wel een zetel in de Eerste Kamer, nadat FVD een monsterzege behaalde. De timing van de beschuldigingen van fraude kwamen opmerkelijk genoeg vlak nadat Otten zich in een interview met NRC kritisch had uitgelaten over Baudet, diens koers zou te rechts zijn. Daarna werd door FVD-fractieleider Cliteur al gezegd dat zij 'Otten niet met fluwelen handschoenen gaan aanpakken'.

Niet onrechtmatig

In een reactie laat het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag weten dat ze in kennis zijn gesteld van de besteding van subsidies door het partijbestuur van FVD. "Op basis van de accountantsverklaring zien wij geen aanleiding te denken dat de subsidie onrechtmatig is besteed", zegt de woordvoerder.

Ook merkt de woordvoerder op dat het ministerie alleen over de rechtmatige besteding van de WFPP-subsidie gaat: de Wet Financiering Politieke Partijen. Over geldstromen binnen een partij gaan zij niet.

Overzicht Henk Otten bij Forum voor Democratie

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.