Henk Otten is, als hij eind mei officieel gekozen wordt, gewoon van plan zijn zetel in de Eerste Kamer in te nemen. Dat heeft hij laten weten aan politiek commentator Joost Vullings.

Gisteren stapte Otten op als bestuurslid van Forum voor Democratie (FVD), nadat bekend werd dat hij 30.250 euro uit de partijkas naar zichzelf overmaakte. Daarvoor had hij al enige tijd openlijk kritiek op de koers van partijleider Baudet.

Twijfels over zetel Otten

Het opstappen van Otten zorgde voor twijfels over zijn zetel in de Eerste Kamer. "Hij wil er niet al teveel over kwijt," zegt Joost Vullings, "maar hij is wel van plan om, als hij gekozen wordt, zijn zetel in te nemen. Maar of dat voor Forum is of voor zichzelf, laat hij nog in het midden."

De FVD-Statenleden zouden eind mei massaal kunnen besluiten op andere kandidaten te stemmen. "Maar dan nog hebben ze niet genoeg stemmen om Otten via voorkeursstemmen uit de Kamer te duwen", zegt Vullings. "Dat kan alleen als hij de eer aan zichzelf houdt, maar dat gaat dus niet gebeuren. Ik ben benieuwd of er nog een verzoeningspoging komt. Hij en het bestuur zijn toch tot elkaar veroordeeld."

Joost Vullings vertelt over het bericht dat hij van Henk Otten kreeg: 'Hij is gewoon van plan zijn senaatszetel in te nemen'

FVD is een boyband

Het gerommel in de partij doet Forum publiekelijk geen goed, maar zal ook achter de schermen pijn doen. "Forum is een partij met veel leden, maar de partijtop is heel klein", zegt Vullings. "We kennen allemaal de beelden van Thierry Baudet, Theo Hiddema, woordvoerder Jeroen de Vries en Henk Otten samen in de auto. Zij hebben met zijn vieren echt heel veel meegemaakt."

Vullings vergelijkt de ruzie met wat we ook weleens in de gemiddelde boyband zien. "Er is een duidelijke leadzanger, Baudet, maar je hebt ook de sologitarist die de nummers meeschrijft. Op een gegeven moment wil die toch meer inspraak krijgen, en misschien ook een keer zingen. Dat is waar het hier over gaat: macht."

Lees ook

Machtsstrijd

Dat nu naar buiten is gekomen dat Otten partijgeld naar zichzelf overmaakte is puur strategisch, zegt Vullings. "Ze wisten dat vorig jaar al, maar hebben het gebruikt op het moment dat Otten niet meer wilde luisteren. Als ze echt vonden dat wat hij deed niet kon, dan hadden ze het wel eerder gebruikt." Otten benadrukt zelf dat hij 'zonder daartoe verplicht te zijn of daartoe opgeroepen te zijn door de andere bestuurders' het gehele bedrag meteen terug te hebben gestort in de partijkas.

Het verlies van Otten is wel een klap voor FVD, denkt Joost Vullings. "De partij is logistiek en organisatorisch door hem opgezet. Dat zijn niet de sterke kanten van Baudet en Hiddema. Otten is belangrijk en gaat dus wel gemist worden."

Het volledige gesprek met Joost Vullings over de situatie bij Forum voor Democratie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.