"Voor Henk Otten wordt geen uitzondering gemaakt", zegt Paul Cliteur, fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer. Cliteur vindt dat ook Otten zich aan de integriteitscode van de FVD moet houden.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat Henk Otten voorzitter zou worden van de Eerste Kamerfractie van Forum voor Democratie (FVD). Na kritische uitspraken over partijleider Thierry Baudet in een interview in NRC, kwam hij eind april in botsing met de partijleiding. Die zette hem uit zijn functie.

'Gewoon' senator

Otten neemt nu als 'gewoon' senator plaats in de FVD Eerste Kamerfractie, die vanaf vandaag onder leiding staat van Paul Cliteur. "Ik ga ervan uit dat Otten zich ook gewoon aan de regels houdt en kritiek alleen intern uit", zegt Cliteur.

Cliteur: integriteitscode voor omgang met de media

Integriteitscode

Om uitglijders in de media te voorkomen, is er binnen de FVD-fractie een 'integriteitscode' afgesproken, die omgang met de media regelt, vertelt Cliteur. Het is bij andere partijen vaak een ongeschreven regel om kritiek intern te houden. Niet alle partijen hebben zo'n expliciete integriteitscode, vaak worden afspraken mondeling gemaakt.

Cliteur noemt het 'onprofessioneel' om als partijgenoot de partijleider in het openbaar de maat te nemen. "Kritiek houd je intern. Het is niet de bedoeling dat je je ongenoegen bij de NRC of De Telegraaf neerlegt."

Lees ook

Geen fluwelen handschoenen

"Over kritiek uiten hebben we nu afspraken gemaakt, en ik ga ervan uit dat ook Otten zich houdt aan de norm. We gaan geen uitzondering maken voor iemand die beoogd fractievoorzitter was en het niet geworden is. Die gaan we niet met fluwelen handschoenen aanpakken", zegt Cliteur.

Otten heeft zich lang verheugd om leider van de Senaat te worden. Hij deed stevige uitspraken over concessies die het kabinet zou moeten doen, om de steun van Forum in de senaat krijgen. Wat hem betreft zouden er bijvoorbeeld eerst een aantal ministers moeten worden vervangen. Hij lijkt er de man niet naar om tweede viool te spelen, maar zal zich nu toch moeten schikken in zijn rol als 'gewoon' lid van de Eerste Kamer.

Vanaf vandaag is Paul Cliteur, hoogleraar aan de universiteit Leiden, de fractievoorzitter van Forum voor Democratie in de Eerste Kamer.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.