Joss Umuganwa, de dochter van de verbannen koning van Rwanda, is Tutsi en groeit zonder haar ouders op in het veilige buurland Oeganda. Totdat haar moeder haar mee terugneemt naar Rwanda. 

Als snel wordt haar moeder gearresteerd en ontkomt ook haar familie niet aan de slachting. Joss overleeft als enige. Tot op de dag van vandaag zoekt zij op facebook naar overlevenden. 

Toen zij een tijd geleden terugging naar haar land was niemand die zij kende meer in leven. ‘Twintig jaar is niets, het lijkt of het gisteren is gebeurd ’, zegt Joss. 

Twintig jaar geleden keek de wereld verbijsterd toe hoe in drie maanden tijd honderd duizenden Tutsi’s en gematigde Hutu’s werden afgeslacht in Rwanda. Aanleiding was de aanslag op het vliegtuig van president Habyarimana, maar het conflict tussen Hutu’s en Tutsi’s is dan al jaren aan de gang.

De vredesmacht UNAMIR kon door een krap mandaat tijdens deze genocide alleen machteloos toekijken hoe de extremistische Hutu milities mensen met hakbijlen vermoordden. De Verenigde Naties hebben daarna veel kritiek gekregen dat er zo laat is ingegrepen.

Vanavond in EenVandaag een portret van Joss Umuganwa.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.