Waar is de 25-jarige Sophia Koetsier? Moeder Marije Slijkerman zoekt al ruim 3 jaar wanhopig naar haar. De geneeskundestudente verdween in het najaar van 2015 spoorloos tijdens een safari na afloop van een stage in Oeganda.

In Oeganda gaat men al snel uit van een fataal ongeluk. Maar haar familie gelooft dat niet. "Voor ons en voor meer mensen is het duidelijk dat er nooit een deugdelijk en degelijk onderzoek is gedaan", zegt Marije. Volgens de familie zijn er voldoende aanwijzingen dat haar verdwijning geen ongeluk is.

Lees ook

Van de aardbodem verdwenen

Sophia was een levendige, slimme studente met een enorme levenslust. Ze had een bipolaire stoornis, maar die werd onder controle gehouden met medicatie. Tijdens haar verblijf in Oeganda ging het goed met haar. Ze genoot van haar verblijf in het land en de safari.

Halverwege de rondreis, op 28 oktober 2015, kreeg haar moeder een verontrustend telefoontje van Sophia's reisgenoot om te vertellen dat haar dochter verward gedrag vertoonde. "Om ongeveer kwart over negen belde ze me terug. Alles was ineens anders, want Sophia was al 2,5 uur vermist. Dan staat je hart stil." Sophia zou naar de wc gaan en is nooit meer teruggekomen. Ze lijkt van de aardbodem verdwenen.

Marije zoekt al 3 jaar naar vermiste dochter in Oeganda: 'Dit verhaal heeft geen eind'.

Zoektocht

Tijdens een eerste zoektocht is alleen een lege fles van Sophia gevonden. Pas een dag later zijn op precies dezelfde plek andere sporen gevonden: de reepjes broek in de takken, haar slipje hoog in de boom en schone, droge schoen. Een paar dagen later kwam haar moeder op de plek aan. "Ik weet alsof het gisteren was dat ik een heel sterk gevoel had van bevreemding. Dit is heel raar, dit klopt niet. Ik zie hier de hand van Sophia niet in", zegt moeder Marije.

Kort na haar verdwijning is door de Oegandese politie en parkrangers op de grond en in de lucht gespeurd naar Sophia. Op 4 november kwam ook een Nederlands politieteam om met een drone te zoeken. Maar de studente werd niet gevonden. Het onderzoek stopte, maar de vragen hoe de reepjes kleding in de takjes zijn geknoopt en haar ondergoed hoog in een boom kon belanden, blijven onbeantwoord. De gevonden spullen werden bij elkaar in een grote zak gegooid.

Sophia Koetsier in Oeganda
Bron: privéfoto familie
Sophia liep stage in Oeganda

'Dit verhaal heeft geen eind'

Marije denkt dat de conclusie dat het een fataal ongeluk was voor alle partijen het eenvoudigst is. "Het meisje had mentale problemen, ze heeft iets raars gedaan en ze is verdronken in de rivier of opgegeten door een krokodil. Je hebt een verhaal met een eind", zegt moeder. "Maar dit verhaal heeft geen eind."

Zolang er nog zoveel vragen openstaan kan haar moeder het zoeken niet opgeven. "We weten vanaf het begin dat het mogelijk is dat we nooit zullen weten wat er met Sophia is gebeurd en dat we haar nooit meer zullen zien. Maar dat is niet ons uitgangspunt", zegt moeder. De familie denkt dat er voldoende gronden zijn om verder onderzoek te doen. Advocaat Job Knoester staat de familie bij. "We kunnen nu niet uitsluiten dat er sprake was van een misdrijf", zegt hij.

Er zijn nog steeds heel veel wegen die niet bewandeld zijn en ik ga ze allemaal belopen.

Particulier DNA-onderzoek

Marije heeft de zak met gevonden spullen zelf afgeleverd bij de politie in Amsterdam. "Dat de moeder van Sophia zelf de spullen meeneemt en aanbiedt voor onderzoek is even lovenswaardig als diep triest. Je moet een moeder niet in de situatie brengen dat zij dit zelf moet doen. Dat hadden de autoriteiten moeten regelen," zegt advocaat Knoester.

Na aandringen wordt het gevonden slipje op DNA onderzocht. Het blijkt inderdaad van Sophia, maar er wordt ook een ander DNA-profiel aangetroffen. Van wie dat is, is verder niet onderzocht. Ook de andere spullen van Sophia worden niet verder onderzocht, hoewel de familie dit graag zou willen. Het Openbaar Ministerie vindt dat ze de zaak 'moet laten rusten'. Ze laten daarom nu op eigen kosten DNA-onderzoek doen.

info

Essentiële vragen over DNA

We kennen de zaak Nicky Verstappen allemaal en daar is de belangrijkste bewijslast het DNA in het onderbroekje, zegt criminoloog en vermissingsdeskundige Ilse van Leiden van Bureau Beke. Het lijkt haar 'een hele essentiële vraag' wat voor DNA-spoor er gevonden is in het ondergoed van Sophia. "Wat je niet doet is dat je zegt 'het is een misdrijf', maar in een rechercheonderzoek ga je verschillende scenario's af die je uitsluit", zegt Van Leiden. "Wat er overblijft, dat moet de waarheid zijn."

Sophia Koetsier
Bron: privéfoto familie
Sophia in Oeganda

In databank

De politie Amsterdam heeft de zaak van Sophia onderzocht. "We zijn destijds in Oeganda geweest en we hebben DNA-onderzoek gedaan en de Oegandese politie ondersteund. Er is met een drone gezocht in het gebied," vertelt een woordvoerder. Hoe vaak de politie onderzoek heeft gedaan in Oeganda is onduidelijk. "In ieder geval een keer", zegt ze.

Er is lokaal en in Nederland sporenonderzoek gedaan. "Het DNA is uiteraard in de Databank vermiste personen terecht is gekomen." Het onderzoek naar de vermissing van Sophia ligt volgens de politie stil, tenzij er nieuwe ontwikkelingen zijn. "We hopen natuurlijk op nieuwe informatie."

Alle paden bewandelen

"Als je het moet laten rusten, zoals de officier van justitie suggereerde, dan laat hij voor mijn gevoel mijn kind in de steek", zegt Marije. "Dat kan toch niet? Welke moeder zou dat doen?" Zolang niet duidelijk is of er sprake is van een ongeluk of een misdrijf, vindt advocaat Knoester dat er onderzoek gedaan moet worden.

Moeder Marije is inmiddels negen keer in Oeganda geweest. Ze doet er onderzoek, spreekt met politie en Openbaar Ministerie en loopt sporen na. Ze kan niet op de bank stil gaan zitten. "Er zijn nog steeds heel veel wegen die niet bewandeld zijn en ik ga ze allemaal belopen."

TV-reportage EenVandaag: Marije zoekt al 3 jaar naar vermiste dochter in Oeganda: 'Dit verhaal heeft geen eind'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.