Anoniem solliciteren werkt niet. Althans dat vinden de meeste gemeenten die dit jaar mee deden aan een proef. Na Utrecht, Groningen, Amersfoort en Nijmegen, trok ook Zwolle deze week de stekker uit het experiment. De reden? Anoniem solliciteren zou simpelweg niet leiden tot het aannemen van meer ouderen en werknemers met een andere culturele achtergrond.

Ze waren het allemaal roerend eens: arbeidsdiscriminatie komt nog veel te vaak voor en moet met wortel en tak worden uitgeroeid. Desnoods met onorthodoxe middelen. Daarom besloten een aantal gemeenten een pilot in te stellen waarbij de geboorteplaats en de naam niet langer zichtbaar waren op sollicitatiebrieven. Andere gemeenten besloten ook het geboortejaar uit de brieven te halen.

Amper twee jaar later lijkt het anoniem solliciteren alweer op zijn retour. Daar waar steden als Utrecht, Groningen, Amersfoort en Nijmegen al eerder de stekker uit het project trokken, volgde deze week ook Zwolle. De reden was dat gemeente “geen merkbaar” effect zag en het dus niet een meer divers personeelsbestand opleverde waar men op had gehoopt.

“Gemeenten veel te voorbarig”

Marcel Coenders, hoofddocent diversiteit aan de Universiteit Utrecht vindt het een gemiste kans en denkt dat de gemeenten veel te voorbarig zijn in hun conclusies. “Het gaat hier maar om 10 tot 15 vacatures. Het is lastig om daar echt verregaande conclusies uit te trekken", zegt Coenders

Bovendien zien gemeenten anoniem solliciteren volgens Coenders veel te veel als het “ei van Columbus". "Anoniem solliciteren is een instrument tegen discriminatie, niet per se voor meer diversiteit. Het is iets heel anders dan op zoek gaan naar werknemers met specifieke kenmerken", legt hij uit. 

Eindelijk weer een kans als 50-plusser

Een van de groepen die nu vaak hindernissen ervaart om op gesprek te mogen komen, zijn oudere werkennemer.  Henry Top is zo’n werknemer: al meer dan drie jaar stuurt hij tevergeefs sollicitatiebrieven. Dolgraag zou hij zijn vroegere werk in de grafische industrie weer oppakken, maar inmiddels heeft hij de hoop een beetje opgegeven. “Je merkt gewoon dat werkgevers niet meer zitten te wachten op mensen van mijn leeftijd. Dat wordt natuurlijk nooit direct zo gezegd, maar dat merk je aan alles. Vaak krijg ik niet eens een antwoord."

Over anoniem solliciteren is Top voorzichtig positief. In zijn geval is dat het weglaten van zijn leeftijd en geboortedatum in de sollicitatiebrief. "Ik denk niet dat het de oplossing voor probleem is. Wat ik wel goed vind is dat ik op die manier tenminste nog iets van een kans krijg om op gesprek te komen." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.