Gemeenten hebben vandaag een deel van het bestuursakkoord verworpen zoals dat met het kabinet is gesloten. De gemeenten steunen de afspraken over de verdeling van taken en geld op terreinen als zorg en natuurbeheer. Maar, zoals verwacht, accepteren de lagere overheden de opgelegde bezuinigingen op de sociale werkplaatsen niet.

In een eerder gesloten bestuursakkoord tussen het Rijk en de lokale overheden is besloten dat de gemeenten steeds meer taken op hun bordje krijgen. Voor de gemeenten was dit geen probleem, totdat bleek dat er geen extra geld bijkomt voor onder meer sociale werkplaatsen en de bijstand. Vanochtend stemden de vertegenwoordigers van de 418 gemeenten over het akkoord. Minister Donner van Binnenlandse Zaken zegt dat het land onbestuurbaar wordt mocht een meerderheid tegen het akkoord stemmen.

In het Gelderse Ulft, waar de vergadering gehouden wordt, demonstreerden vanochtend enkele honderden actievoerders, onder andere vakbonden en arbeidsgehandicapten, al tegen bezuinigen op de sociale werkvoorziening.

Gemeenten wijzen deel bestuursakkoord af

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.