Op het onderhouden van de natuur is de afgelopen jaren veel bezuinigd. Het dwingt natuurorganisaties naar alternatieve inkomstenbronnen te zoeken. 

Een nieuw plan is om het overnachten aan de rand van en in de Oostvaardersplassen aantrekkelijk te maken voor toeristen. Het natuurgebied is erg populair geworden na de film ‘De Nieuwe Wildernis’.

Krugerpark.nl

Het plan van het InnovatieNetwerk heeft de toepasselijke naam Krugerpark.nl. Vernoemd naar het Zuid-Afrikaanse wildpark, waar het onderhoud van de natuur inmiddels volledig betaald wordt uit de inkomsten van de bezoekende toeristen. InnovatieNetwerk is een denktank, in het leven geroepen door het Ministerie van Economische Zaken, die zich buigt over innovaties op de lange termijn op het gebied van natuur, landschap en voeding.

Er zijn plannen voor een hotel, 75 luxe lodges en een kampement met 30 luxe safaritenten. De hoge prijs voor een overnachting daar, komt voor een deel ten goede aan het gebied. In totaal verwacht men jaarlijks een miljoen euro voor de Oostvaarderplassen vrij te kunnen maken. 

Prijs

Maar gaat dit niet ten koste van diezelfde natuur?  Moeten we wel willen dat er een kampement met safaritenten tussen de dieren verrijst?

In EenVandaag een gesprek met Hans Hillebrand, programmamanager recreatie van Innovatienetwerk, Hans Breeveld, boswachter van Staatsbosbeheer en Wouter van Hemert van Haje Restaurants & Hotels, die al enkele lodges heeft in de Oostvaardersplassen.

Radioverslaggever Mischa Blok is bij de Oostvaardersplassen om te kijken of deze plek wel geschikt is voor toeristen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.